Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Gert Wingårdh: ”Göteborg är en robust och levande stad och inget museum”

Nu startar Göteborg & Co kampanjen där en rad kulturprofiler visar upp sitt Göteborg med en kort film. Arkitekten Gert Wingårdh är en av de första att ge sin bild av Göteborg. Han ser en stad som vuxit organiskt och han tycker inte man ska sörja rivna hus.

Kulturupplevelser är en anledning att resa, och det ger liv till en stad. Göteborg har mycket att erbjuda både besökare och invånare. En del är oupptäckt. I kampanjen ”This is Gothenburg” har ett tiotal kulturprofiler från staden bjudits in att göra en kort film om sin stad. Språket är engelska för att vända sig till en internationell publik.

Filmerna kommer att publiceras successivt under året och en av dem som är först ut är Gert Wingårdh, en av Sveriges främsta arkitekter.

Under sina drygt 50 år i staden har han sett den gå igenom stora förändringar. Exempelvis var han i 20-årsåldern när 1970-talets stora rivningsvåg drog fram och förde med sig stora delar av bland annat Haga, Masthugget och Landala och de gamla trähus som låg där.

– Jag hade mitt första kontor i Haga och som tonåring gick jag på alla de där klubbarna i östra Nordstan – Que Club, Cosy Corner och så vidare – så jag minns den tiden väl, berättar Gert Wingårdh.

Under 60- och 70-talen fanns det många som protesterade mot rivningarna och precis som i danska Christiania ockuperades delar av Haga av aktivister. Själv var Gert Wingårdh inte en del av proteströrelsen och även om många idag är kritiska mot gårdagens makthavare delar han inte bilden att de gamla trähusen borde ha bevarats.

– Att det revs är inget jag sörjer. De flesta av husen var i dåligt skick och i många fall illa konstruerade. Man kan sörja människor men inte byggnader, säger han.

Istället lyfter Gert Wingårdh fram pragmatism och respektlöshet som två egenskaper som gjort Göteborg till en spännande stad ur ett arkitektoniskt perspektiv.

– Städer är levande organismer och i Göteborg har byggnader alltid formats utifrån behov. Göteborg är inget ”Gamla stan” och här finns inga byggnader som är enbart skådebröd. Att många historiska delar har fått en osentimental behandling gör Göteborg till en robust och levande stad och inget museum, säger han.

”Götaplatsen är en av mina absoluta favoritplatser”

Men allt är inte nybyggt i Göteborg. Staden består snarare av en stor, och ibland till synes slumpartad, variation av stilar och epoker.

– Götaplatsen är en av mina absoluta favoritplatser med sin mäktiga fond och Poseidon i förgrunden. Här kan du se ett 60-talsbibliotek ombyggt i 2000-talsstil intill det massiva Konstmuseet med sina klassiska, stränga tegelrytmer, säger Gert Wingårdh.

– Här ligger också Stadsteatern som är ett mästerverk i Art Deco-stil och Konserthuset – en förelöpare till funktionalismen och en av de bästa byggnader jag vet överhuvudtaget.

Just Einar Eriksson, arkitekten bakom Konserthuset, håller Gert Wingårdh som den allra främsta Göteborgsarkitekten genom tiderna.

– Förutom Konserthuset tycker jag att man ska titta på Centrumhuset (på Östra Hamngatan reds. anm), Thulehuset (vid hörnet av Norra Hamngatan/Östra Hamngatan reds.anm) samt Folkets Hus vid Järntorget.

”För min del får man gärna bygga tre gånger så högt”

Andra platser han tycker är värda att besöka för sin arkitektur är Johanneberg, Lorensberg och Vasastan.

– Här finns många vackra och rikt dekorerade högreståndsbostäder som jag tycker mycket om. Det finns också mycket att se av den store arkitekten Hans Hedlund.

Om han själv fick välja skulle det byggas tätare och högre i Göteborg.

– Staden växer och det flyttar hela tiden hit fler människor. För en arkitekt är det spännande att se hur den nya staden byggs samman med redan existerande kvarter. Förtätning är bra och det finns inget egenvärde i att hålla staden låg innanför vallgraven. För min del får man gärna bygga tre gånger så högt som idag, säger han.

Vilken av dina egna byggnader i Göteborg är du mest stolt över?

– Allra mest nöjd är jag med dem som besöks av många människor – som Kuggen på Lindholmen, Chalmers kårhus och Universeum. Just Universeum besöks av hundratusentals människor varje år och under de här 15 åren har byggnaden, som dessutom är helt ekologisk, visat sig stå emot det mesta.

Läs hela intervjun med Gert Wingårdh och se de andra kulturfilmerna om Göteborg på: goteborg.com/thisisgbg

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Kommentarer är stängda.