Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Gastronomin i Göteborg stort prisad på gala

 

Ulf Wagner blev Årets krögare på Restauranggalan i måndags kväll.

Ulf Wagner blev Årets krögare på Restauranggalan i måndags kväll.

Sex priser gick till Göteborg på restauranggalan i går. Ulf Wagner på Sjömagasinet fick den fina utmärkelsen ”Årets krögare” och både Thörnströms och Upper House blev dubbla pristagare. Det lovar gott för matstaden inför framtiden.

Det var en hedrad och glad Ulf Wagner som på måndagskvällen fick ta emot utmärkelsen på branschens egen gala, Restauranggalan. En av sex utmärkelser som gick till Göteborg. Krögarna måste ha lyckats med något här i stan?

– Vi jobbar konsekvent med samma linje. Schysst, rakt och bra mat vilket verkar uppskattas i alla fall av våra kunder på Sjömagasinet, säger Ulf.

När Ulf och Gustav Trägårdh tog över Sjömagasinet 2011 så var deras devis ”Inget har ändrats, allt är nytt”. Det är ett löfte om traditioner och försiktig förnyelse.

– Det är inte här vi står och hittar på nya knäppa saker som hamnar på menyn. Även om Gustav är lite mer för att experimentera än jag. Det är mer av sånt i Stockholm även om det finns krogar som gör det även i Göteborg.

En av dem är Upper House. Där plockade man hem två personliga utmärkelser; Anton Husa blev ”Årets framtidslöfte” och köksmästaren Krister Dahl fick ”Årets hederspris”.

Thörnströms kök blev också dubbelt belönat. Både för ”Årets matsalsteam” och som ”Årets hållbara krog”.

Anne och Håkan Thörnström öppnade sin krog 1997.

Anne och Håkan Thörnström öppnade sin krog 1997.

– Det var väldigt roligt och viktigt att matsalsteamet blev uppmärksammat. Det känns direkt när man kommer in i lokalen att det är ett team som fungerar bra ihop och det har vi verkligen, säger Anne Thörnström.

Hållbarhetsarbetet på Thörnströms innebär bland annat att man var bland de första krogarna som blev miljödiplomerade och är numera också kravmärkt. Men det är inte allt:

– Det finns fler som jobbar med ekologiska varor. Men hållbarhet är mer än detta, det handlar om att se helheten och arbeta med den.

Förutom de fina restaurangerna så blev Johan i Hallen prisad som ”Årets leverantör”. Ett riktigt storslam för Göteborg alltså. Och något som lovar gott för matstaden Göteborg. Mat som reseanledning ökar år efter år. I grafiken här intill så finns lite roliga fakta kring matturism.food-tourism-infographic-brand-new

I några tidigare blogginlägg har jag skrivit om uppmärksamheten i utländsk media. När Göteborg och Västsverige marknadsförs utomlands så är alltid maten en viktig del. Det lär den fortsätta vara och utvecklingen har gått mot lite mer avslappnad attityd på de finaste krogarna.

– Även om man går in på en finare restaurang så ska det inte vara för stelt. Man ska kunna dela på rätterna och det ska vara lite avslappnat, säger Ulf Wagner.

Vid förra årets Restauranggala fick Göteborg två utmärkelser. Också då var det en Ulf som blev Årets krögare. Mer om det här.

 

 

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Kommentarer är stängda.