Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Fyra nyheter som får moderna påskkärringar att flyga i luften

FreeGreatPicture.com-52007-sun-and-aircraft-building-sketchI hundratals år var kvasten det enda transportsättet för den som ville åka dit pepparn växer. Sedan kom trafikflyget. Just nu byggs världens största flygplats både i Kina och Turkiet.

Första kvartalet ökade antalet passagerare på Swedavias flygplatser med 6 procent jämfört med förra året. Totalt reste 9 074 000 passagerare till och från flygplatserna, skriver Swedavia i ett pressmeddelande.
Så här på skärtorsdagen passar det bra med lite flygnyheter. Det är ju just denna dagen som häxorna satte sig på sina kvastar för att hälsa på Satan i Blåkulla. Att flyga kunde ju ingen vanlig människa förr, utan det krävdes djävulska talanger.

När sedan trafikflyget startade 1914 så började vi andra också röra oss i luften. 65 miljarder passagerare under de första 100 åren. Enligt flygbranschen själva så kommer det inte dröja längre än till 2030 innan den siffran är dubblerad.
Ökningstakten på flygresandet matchas bara av den på bostadspriser i Stockholms och Göteborgs mest centrala delar. Och trots att flygets dåliga rykte som klimatbov så finns ingen hejd. Istället har flyget blivit för 2010-talet vad tåget var i början av 1900-talet.
Här är några nyheter från branschen som flyttar människor högt ovan molnen.

1. Kina bygger världens största flygplats på rekordtid
Sex mil utanför Beijing togs första spadtaget i september 2015 till det som ska bli Kina nya storflygplats. Första planen ska landa och lyfta den 15 juni 2019 – mindre än fyra år senare. Ett dussintal byar har tömts på invånare och jämnats med marken för att bygget ska få plats. Fullt utbyggd ska över 100 miljoner passagerare passera här årligen. Som fem stycken Arlanda, ungefär. Ta en sightseeing tur genom att klicka på filmen här ovanför.

2. Turkiet bygger också världens största flygplats nästan lika snabbt
Den som öppnar hemsidan till Istanbuls nya flygplats möts av en film som visar stolta byggnadsarbetare kämpande i ösregn, kranar, lastbilar och president Erdogan. Samt devisen: The greatest project in the history of the republic. Även denna flygplats ska kunna hantera över 100 miljoner passagerare och kommer kraftigt konkurrera med andra europeiska storflygplatser som hubb för trafik till framför allt Asien.

3. Flygskatten som får tummen ner av de flesta
Något som fått många att flyga i luften bildlikt är förslaget om en flygskatt på både in- och utrikes resor; 80 kronor på kortare resor och 430 kronor för längre ska det kosta. I stort sett samtliga remissinstanser är negativa och mest kritisk är naturligtvis branschens egna företrädare. Norwegians VD Björn Kjos hävdar att Skavsta flygplats kommer läggas ner och att Göteborg kan glömma alla ideer om en direktlinje till New York. Finansminister Magdalena Andersson tycker däremot inte att en flygskatt som motsvarar ett par timmars p-avgift är så mycket att bråka om.

4. Nya, bättre och snålare flygplan och billiga priser
Med den enorma expansionen för flyget så har det kanske aldrig varit mer gynnsamt att vara flygplanstillverkare. Samtidigt som konkurrensen och tävlan om att göra mer effektiva plan är stenhård. Likadant är det med priserna. Att flyga från Göteborg till Tokyo tur och retur kostar runt 5 000 och till New York kan man komma för 3 500. Det är sånt som häxorna inte kunde drömma om förr.

Bubblare:
Blåkulla sägs vara en försvenskning av tyska Blocksberg som är stället där Satan bor. Fast numera är det mer troligt att platsen ligger i Berlin där man tog första spadtaget till den nya storflygplatsen år 2006. Sedan dess har bygget drabbats av all slags djävulskap och det enda som flyger i väg är kostnader och chefer. Nu talas det om invigning 2020. Kanske…Här är en bildserie.

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Kommentarer är stängda.