Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Fortfarande världens största varvsstad

GöteborgsVarvet lockar i år 85 000 löpare hela veckan.

GöteborgsVarvet lockar i år 85 000 löpare hela veckan.

Varvskris? Nej, inte i Göteborg. Det  är fortfarande världens största varvsstad. Men det handlar inte om tung och smutsig verkstad längre, utan om 170 000 lätta fötter.

På lördag går hela varvet av stapeln; GöteborgsVarvet. Men redan på tisdagen startade Varvetveckan med Trailvarvet. Under veckan hålls också Stafettvarvet, Cityvarvet, Specialvarvet, Lilla Varvet och Minivarvet.

De flesta har nog koll på att GöteborgsVarvet är världens största halvmara. Men det ligger också högt upp på listan över världens största motionslopp alla kategorier.

Nytt för i år är Göteborgsvarvet Expo på Svenska Mässan där löparna också ska hämta ut sina nummerlappar. 85 000 anmälda löpare totalt. 170 000 fötter som ska ha skor och annan utrustning. Som ska åka på träningsläger, gå på gym eller på föreläsningar.

Det innebär också att man närmar sig det långsiktiga målet, 120 000 löpare som deltar under året.

– Med seedningsloppen kommer vi i år att ha haft cirka 100 000 löpare igång i våra olika tävlingar. Det blir spännande att följa utvecklingen, säger Bo Edsberger varvsgeneral.

När GöteborgsVarvet startade 1980 hade göteborgarna just lärt sig vad begreppet varvskris kunde innebära. Stadens industriella stolthet sedan över 100 år, Götaverken som även kallades Göteborgsvarvet, hade fem år tidigare tagits över av staten som lyckades hålla liv i verksamheten några år till, men till enorma kostnader.

Det var 1 800 anmälda löpare första året. Fem år senare, 1985, var det tio gånger så många. Samma år lades Uddevallavarvet ner och svenska staten avvecklade varvsstödet som dittills hade betalat ut 34 miljarder till en döende produktion.

Den som på lördag springer GöteborgsVarvet passerar genom de gamla varvsområdena Eriksberg, Lindholmen och Götaverken. Här har byggts bostäder, skolor, teatrar och här finns mängder av företag.

Det är en stad som mår betydligt mycket bättre än den gjorde när skeppsvarven i Göteborg var störst i världen. De som springer här nu är betydligt friskare och mer välmående. Det är fler som arbetar på Lindholmen i dag jämfört med då.

Turistekonomiskt är GöteborgsVarvet en succé. Kommunikativt är det en mycket bra plattform för Göteborg som stad. Varvet sänds direkt i SVT och lockar allt fler tillresta varje år. Det blir en snackis att ha sprungit detta exotiska lopp. Läs till exempel den här engelska bloggen.

Att de gamla skeppsvarven tynade bort samtidigt som ett motionslopp med samma namn växte till att bli världens största är en illustration till skiftet från tung verkstad till en industri av tjänster och livsstil.

Den 19 september 2021 kan man dessutom få springa ett dubbelvarv. Då firar Göteborg 400 år och GöteborgsVarvet blir ett helt maraton för första gången.

P.S. Om ni missade starten på SVT-serien om Saluhallen i Göteborg ”En tysk, en fransk och en husman”. Så finns den här. Många fina göteborgsmiljöer i den också.

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Kommentarer är stängda.