Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Fokus på Göteborg och Västsverige i New York

New York är en ikonisk stad och utsikten från Empire State Building är fantastisk.

New York är en ikonisk stad och utsikten från Empire State Building är fantastisk.

USA är den största marknaden för exportföretagen i Västsverige. Dessutom är Skandinavien just nu trendigt bland amerikaner. Med en urstark dollar så blir det attraktivt att resa till Sverige. Därför är Göteborg och Västsverige i New York.

Måndag morgon samlades 25 inbjudna gäster på 600 Park Avenue och hälsades välkomna av generalkonsul Leif Pagrotsky. Det var den första av flera aktiviteter denna vecka för att öka intresset för Göteborg och Västsverige som destination och för potentiella investerare.

USA är ett stort och just nu splittrat land. Här i New York har demonstrationer mot den nyvalde presidenten pågått nästan varje dag och många man möter pratar om hur overkligt och chockartat det känns.

I många andra delar av USA är känslorna omvända. I många stater röstade man på Trump i besvikelse över den

traditionella politiken. ”He’s got a big mouth and talks crazy, but he’s not the establishment”, säger Paul Roell som jobbar på företaget Carrier i Indianapolis till New York Times. Carrier är ett av företagen som beslutat flytta tillverkningen till Mexiko. En flytt som Trump lovade stoppa i sin kampanj. Nu väntar de som röstade på honom på att han ska uppfylla sitt löfte.

Fredrik

Fredrik Lindén, VD på Turistrådet Västsverige talar på Green Summit

Tillsammans med Turistrådet Västsverige och Business Region Göteborg har Göteborg & Co valt att delta vid det årliga seminariet ”Green Summit” som Svensk-Amerikanska handelskammaren arrangerar varje år. Ett väl valt tillfälle med nyblivne generalkonsuln Pagrotsky som värd för Green Summit och ett stort intresse för Skandinavien och Sverige.

När Patrik Andersson, VD för Business Region Göteborg, på seminariet talade om hur Västsverige står för 22 procent av Sveriges samlade investeringar i forskning och utveckling och att regionen är en av de snabbast växande i Europa var det nyheter för många av åhörarna.

En impopulär man i New York.

En impopulär man i New York.

De fick också en bild av destinationen Göteborg och Västsverige av Fredrik Lindén från Turistrådet Västsverige och Lennart Johansson från Göteborg & Co.

Huvudämnet för Green Summit var dock framtidens mat och hur man på ett hållbart sätt ska kunna försörja världens befolkning. FN:s vice generalsekreterare Thomas Gass var en av huvudtalarna. Han är bland annat ansvarig för de 17 hållbarhetsmålen i agenda 2030 och mannen som varit ansvarig för konstruktionen av genbanker i hela världen.

”Vi är inte överens med naturen just nu. Det går inte att få tillbaka det som gått förlorat, vi kan bara bevara och skydda det vi har kvar” sa han bland annat.

Fika är ett av flera svenska företag som lyckats väldigt bra. Nu har man 17 butiker på Manhattan.

Fika är ett av flera svenska företag som lyckats väldigt bra. Nu har man 17 butiker på Manhattan.

I Göteborg bedrivs framstående forskning kring livsmedel och inbjudna att tala om det var professor Ann-Sofie Sandberg från Chalmers och Leif Lundin från Institutet för livsmedel och bioteknik i Göteborg.

Att Göteborg och Västsverige visar upp sig i sådana här sammanhang är nödvändigt om vi ska ha en chans att attrahera internationella besökare och investeringar. För kunskapen om vår region är inte stor. Dessutom är New York ett fantastiskt ställe att få till sig nya idéer och trender. Flera inflytelserika trendsetters var med på Green Summit och en av dem fick en Michelin-stjärna samtidigt. Det ska jag skriva mer om i ett senare inlägg.

 

 

 

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Kommentarer är stängda.