Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Film kan skapa turistboom

Ett plan lastat med filmturister. Nya Zeeland har byggt mycket av sin marknadsföring på filmerna om Sagan om ringen. Foto: Hideaki Ohki

Ett plan lastat med filmturister. Nya Zeeland har byggt mycket av sin marknadsföring på filmerna om Sagan om ringen. Foto: Hideaki Ohki

Göteborgs filmfestival kan man just nu resa till 500 olika världar utan att lämna biostolen. Men film och TV-serier lockar också mängder av turister. Därför satsar destinationer på att locka fler filmproduktioner.

I filmen Wild som går på bio just nu så spelar Reese Witherspoon en kvinna som vandrar Pacific Crest Trail. En vandringsled som mäter 426 mil genom Kalifornien, Oregon och Washington. Sedan 1950-talet så har bara 3 346 personer gått hela den långa sträckan. Filmen bygger på en bästsäljande bok av Cheryl Strayed. Men sedan filmen haft premiär så har intresset ökat enormt och filmen används naturligtvis i marknadsföringen av leden. Intresset blir inte mindre av att Witherspoon är nominerad till en Oscar.

Ett känt exempel på hur film kan öka turismen är Sagan om ringen som dubblade turismen till Nya Zeeland mellan 1999 och 2004. Eller Braveheart där Skottlandsturismen gick upp med 300 procent året efter. En halv miljon besöker årligen Southfork i Dallas och Highclere Castle lockar varje dag 1 500 besökare att betala cirka 200 kronor för att se var Downton Abbey spelas in.

Filmturism är big business och det är därför som storstäder som London inrättat en särskild avdelning på Metropolitan Police som inte gör annat än assisterar vid filminspelningar. Även Göteborg har numera en filmlots och producenter kan söka filmstöd hos kulturförvaltningen.

Men det är många som försökt upprepa Nya Zeelands exempel men inte lyckats. Inte ens en Oscar betyder självklart att nya besökare hittar till destinationen. Mycket ska stämma och det finns inga säkra kort. Det är långt ifrån säkert att en framgångsrik film resulterar i fler turister. Fotografen Erik Sellgren, som också jobbat med Göteborgs Filmfestival, har skrivit en avhandling om filmturism och blivit intervjuad av BBC om detta.

Medieintresset för framgångarna med filmturism är stort och skapar en uppåtgående spiral när många sprider framgångsstoryn vidare.

Göteborg har goda chanser att få fler filmproduktioner hit. Vi har Nordens största och bästa filmfestival. Vi har Gothenburg Film Studios och vi är duktiga på att stödja unga kreativa talanger. Det är lovande.

 

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Kommentarer är stängda.