Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Fem skäl till högtrycket i juni

Provsmakning, eller koppning, var ett populärt inslag bland de kunniga besökarna på World of Coffee.

Provsmakning, eller koppning, var ett populärt inslag bland de kunniga besökarna på World of Coffee.

Det har varit högtryck i juni. Kanske inte vädermässigt, men för besöksnäringen blir det en succémånad. Här är fem viktiga ingredienser i framgångsreceptet.

Fler turister och gästnätter, ökad omsättning och nya jobb. Det är några dagar kvar av juni, men vi vågar redan ropa hej. Göteborg har bjudit på en framgångsrik mix av möten, evenemang och turism vilket gett en kalasstart på året.

I april ökade gästnätterna på hotell och vandrarhem med 13 procent. Siffrorna för maj kommer om någon vecka och junis resultat dröjer till i augusti. Men redan nu talar allt för en rekordmånad. Här är fem skäl till att det blev högtryck i juni.

1. Kaffet, tekniken och medicinska specialister

Många göteborgare märkte säkert att det handlade mycket om kaffe veckan innan midsommar. World of Coffee lockade drygt 4 000 deltagare och 1 000 utställare från 81 länder till Svenska Mässan. Lite mindre publika var de internationella kongresserna som samlade nordiska allmänläkare, thoraxspecialister, plastikkirurger, trafiksäkerhet och miljöutbildning. Sammantaget en lysande mötesmånad.

Frihamnspiren har varit i centrum hela veckan. Volvo Ocean Race har lockat hundratusentals besökare. Foto: Carlo Borlenghi/VOR

Frihamnspiren har varit i centrum hela veckan. Volvo Ocean Race har lockat hundratusentals besökare. Foto: Carlo Borlenghi/VOR

2. Volvo Ocean Race

Det är ett gigantiskt evenemang på en enorm yta mitt i Göteborg. Frihamnspirens 17 fotbollsplaner stora evenemangsområde lockade över 50 000 göteborgare redan första dagen. De stora bolagen bjöd hit många tusen affärsgäster. Staden anordnade internationella seminarier och visade upp planer för framtiden. Artister uppträdde på scenen varje kväll, och vädret har så här långt varit på vår sida.

3. Stora konserter och andra evenemang

Två Ullevi-konserter, Foo Fighters och One Direction, innebär ganska säkra gästmagneter för besöksnäringen. West Pride med regnbågsparaden hanns också med. Månaden avslutas med starten av Partille Cup och Stena Match Race på Marstrand.

4. Fler hotellrum att fylla

Antalet hotellrum har blivit fler. Ungefär 800 nya rum i Göteborg jämfört med ett år sedan. Om man ska växa så behövs en större kostym och det har staden fått. Ökat utbud har matchats av ökad efterfrågan.

5. Vi konsumerar mer turism

Förra året konsumerades turistiska tjänster för 268 miljarder. Tillväxtverkets årliga faktasamling om turism kom i veckan och där finns siffror och statistik på det mesta. En tydlig trend är att turismen växer mer än alla andra sektorer. Sysselsättningen inom turism ökade mer än tre gånger så mycket som genomsnittet. Exportvärdet  mer än dubbelt så mycket och svenskarna lägger allt mer av sina pengar på resor, hotell och krogbesök. Dessutom ökar storstäderna mer än resten av landet.

Fritidsresandet ökar snabbare än affärsresandet. Familjer på hotell blir allt vanligare och svenskarna lägger mer av sina pengar på turistisk konsumtion.

Fritidsresandet ökar snabbare än affärsresandet. Familjer på hotell blir allt vanligare och svenskarna lägger mer av sina pengar på turistisk konsumtion.

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Kommentarer är stängda.