Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Ett Kalas för alla med kultur och mångfald

image

Liten och stor. Programmet för det första Göteborgskalaset från 1991 ryms i ett hörn av årets programtidning.

På tisdag startar Kalaset för 25:e året i rad. Med ett imponerande program innehållande tusentalet punkter. Ett av Sveriges största och mest framgångsrika integrationsprojekt.

Programmet från 1991 är ganska tunt. Första Göteborgskalaset såg dagens ljus under två veckor i juni och programpunkterna var inte lika många som in dag.

I samband med VM i friidrott 1995 blev det stort, och placerades i mitten av augusti, och 2007 bytte det spår till Kulturkalaset och blev sex dagar istället för nio. Det sista var en förändring som Leif Nilsson fick kämpa i motvind för. De flesta var emot, och det tog tre år innan Göran Johansson erkände att det blev en förbättring.

I praktiken är Göteborgs Kulturkalas en plattform för jämställdhet och mångfald. Grundtanken är ett årligt kalas som bidrar till ett varmare, mänskligare och roligare samhälle. I år, med en arabisk världsstjärna, kan komma att innebära att evenemangsstaden hittar nya målgrupper.

Hammarkullekarnivalen sätte alltid färg på sista Kalasdagen Photo: Dick Gillberg

Hammarkullekarnivalen sätter alltid färg på sista Kalasdagen
Photo: Dick Gillberg

Ni har väl inte missat Kulturkalasets stora bokning, libanesiska stjärnan Elissa, som uppträder på fredag kväll på Götaplatsen. Hon är en stjärna i klass med Beyonce, Madonna eller Shakira, fast i Mellanöstern.

Personer med ursprung i Mellanöstern är en stor målgrupp i Göteborg. Att ta hit en världsstjärna för den målgruppen är inte bara viktigt för att de ska känna sig som en del av Göteborg och uppleva att det satsas på kultur även för dem, precis som det görs för dem som gillar house eller hårdrock. Arabiska är ju ändå Sveriges tredje största språk.
Elissa kan komma att innebära att personer från hela norra Europa reser hit i augusti för att se henne på Götaplatsen.

På Kulturkalaset samsas olika matkulturer tillsammans med världsartister och lokala band. Allt är gratis att ta del av, utom det som säljs på marknader och matställen. Det gör att besökare får chansen att upptäcka något nytt. Med 1,3 miljoner besök under sex dagar är Göteborgs Kulturkalas en av Skandinaviens största kulturfestivaler.

Gator och torg förvandlas till festplatser där du kan frossa i ett rikt utbud av kultur ­ opera, konst, musik, karneval, gatuteater, slöjd, teater, litteratur och film.

För besökarna innebär också kalaset något annat än att få ta del av kultur. Det har årets kalas-kampanj, #HejGöteborg tagit fasta på.

Det handlar om att mötas, se varandra i ögonen och säga hej. Blir öppnare och mer välkomnande mot varandra.

Det mångfaldsarbete som Kulturkalasets alla inblandade gör är viktigt. Eftersom de hela tiden tar nya steg för att skapa lite vassare metoder för jämställda scener, bli lite tillgängligare för dem med funktionsskillnad, bli lite mer inkluderande för varje år, skapas inte bara ett bättre Kulturkalas för alla.

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Kommentarer är stängda.