Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

En speciell gren av näringslivet

Svenska Mässan och Liseberg. Stora och viktiga grenar i svenskt näringsliv.

Svenska Mässan och Liseberg. Stora och viktiga grenar i svenskt näringsliv.

Denna blogg ska handla om en av Sveriges och världens snabbast växande näringsgrenar – turismen, eller besöksnäringen som vi brukar kalla den. Under 2013 omsatte den 284,4 miljarder kronor och sysselsätter 173 000 i Sverige enligt Tillväxtverket. Exportvärdet, alltså vad utländska turister spenderade i Sverige, var samma år 105,7 miljarder. Mer än exporten av livsmedel, järn och stål tillsammans. Med en ökningstakt sedan millennieskiftet som är tre gånger så hög som genomsnittet av alla branscher.

Detta är torra fakta som är enkla att läsa sig till. Svårare är att påverka den allmänna bilden av besöksnäringen som just en näring. Ett exempel; En större investering i besöksnäringen blir oftare ifrågasatt. Är det verkligen nödvändigt med ett nytt hotell, en ny attraktion, eller vad det nu handlar om. Detta medan investeringar i verkstadsindustrin så gott som alltid anses signalera optimism och goda framtidsutsikter. Trots att det nya hotellet kanske skapar lika många jobb.

Delvis tror jag att det beror på branschens struktur att det blivit så här. Besöksnäringen är komplex och svår att avgränsa. Be tio turistchefer att beskriva vem som är turist och man kan lätt få tio olika definitioner. Det handlar också om traditioner och där väger tung industri just tyngre.

Men allt hänger ihop och ännu viktigare är att inse vilken betydelse den traditionella industrin har för just besöksnäringen. Exportföretagens vanliga resande fyller hotellen. Representationsgäster sitter vid krogarnas bord och de åker taxi mellan mötena. Fackmässor och kongresser ska locka deltagare, affärer göras vilket genererar nya möten och resor.

Samtidigt så kan besöksnäringFoodtruck_Gbg&Coen vara någon som funderar på att satsa på kajakuthyrning i skärgården. Eller lägger sin entusiasm och passion på att hyra ut rum och servera frukost. Eller ställa upp en foodtruck några timmar varje dag på anvisad plats.

Från Europas största helintegrerade hotell, konferens och mässanläggning som snart står klar i Göteborg, till den lilla kiosken som säljer strömming med potatismos och lingon. Och allt där emellan.

Detta är besöksnäringen och det är vad denna blogg kommer att handla om, kommentera och försöka kasta nytt ljus över. Här kommer också medverka gästskribenter som skriver utifrån sin egen professionella kompetens och roll.

Tipsa och kommentera gärna, och använd dela- och prenumerationsfunktionen.

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Kommentarer är stängda.