Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Detta visade norska medier av turistgöteborg

Norge är ungefär lika stort som Storbritannien, Tyskland och Kina tillsammans. I alla fall när det gäller hotellövernattningar i Göteborg. Där dominerar vårt västra grannland. Men hur går det nu, med sjunkande oljepris och valutakurs?

”Den lille storbyen” var rubriken på Dagens Näringslivs helgreportage om Göteborg i juni förra året. Reportern inleder med att citera Håkan Hellström och listar andra kända göteborgare från kulturens och underhållningens värld.

En annan stor norsk tidning, Dagbladet, vinklade ett reportage om mattraditioner på Saluhallen i Göteborg: ”Her i hjertet av Göteborg har mathalltradisjonen vart i 126 år”.

Mat var också temat för ett av TV2 Norges morgonprogram. Bland annat gick man på matvandring med Jesper Adolfsson och reportern fick smaka ostron för första gången. I ett annat TV2-inslag på hösten besöktes Halloween på Liseberg.

HalloweenOm du klickar på bilderna här intill så finns länkar till dessa och några andra reportage som gjordes förra året i norsk media om Göteborg som turiststad. Matvandring

Här på Göteborg & Co jobbar vi en hel del med den norska marknaden. Det handlar om marknadskampanjer, traditionell reklam och PR. Ibland arrangerar vi pressbesök för bloggare eller journalister, men ofta kommer de på egen hand och då fungerar vi som kunskapskälla, hjälper till att boka intervjuer eller ordna fram bilder.AFtenposten

Förra året stod norska gäster för drygt 260 000 gästnätter på hotell och vandrarhem. Det är ungefär lika många som brittiska, tyska och kinesiska gäster sammanlagt. Om man skulle räkna in dagsbesökare, de som övernattar hos släkt och vänner, på AirBnb eller camping, reser in från sin sommarstuga i norra Bohuslän och liknande skulle norrmännen bli överlägset flest.

Lite kaxigt brukar vi säga att Göteborg är Norges andra stad. Och man kan med fog säga att i Norge vet man mer om oss svenskar än vi om dem.

Saluhallen_Dagbl_NorgeMen i går kunde man som svensk köpa en norsk krona för 97 öre. Oljepriset har rasat från 115 dollar per fat sommaren 2014 till under 30 dollar. Norska regeringen håller krismöten och stigande arbetslöshet är ett nytt fenomen i norska oljestäder. SvD berättar att lax är dyrare än olja.

I slutet av 2015 märktes en minskning av norska hotellgäster i november. Decembers siffror kommer om någon vecka.

Så vad händer i år med de för besöksnäringen så viktiga norska gästerna? Kommer de stanna hemma, eller inte? Det kanske till och med blir fler norrmän som reser till Göteborg när utlandsresorna blir dyrare till populära resmål som London, New York eller Thailand?

Hittills verkar i alla fall den viktiga gränshandeln hålla i sig. Och i Dagens Näringsliv så hävdade i går ledande ekonomer att ”Bunnen ble nådd i august”.

Destinationen Göteborg satsar fortsatt på Norge och vi kommer i år att ha kampanjer inför sommaren, hösten och julen. Det är akkurat sikkert!

 

 

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Kommentarer är stängda.