Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Detta lockade turisterna till Göteborg i juli

Poseidon har stått på en sommaräng sedan i våras med sittplatser, bord och bänkar runt omkring. En del av Gothenburg Green World.

Poseidon har stått på en sommaräng sedan i våras med sittplatser, bord och bänkar runt omkring. En del av Gothenburg Green World som lockar park- och trädgårdsintresserade hela året.

Hotell och shopping är vinnare på sommarturismen. Besöksmål och attraktioner har haft det precis som vädret varit i juli – både lysande och lite gråmulet. Men sammantaget så fortsätter besöksnäringen växa både i lönsamhet och anställda.

Förra årets juni och juli var succémånader för turismen med stora ökningar av både gästnätter och omsättning. Skulle det gå att matcha i år? Jo, det verkar faktiskt så.

I juni ökade gästnätterna på hotell och vandrarhem i Göteborg med en procent, enligt Tillväxtverkets preliminära siffror som släpptes i dag. Det låter inte mycket men då jämförs med juni 2015 som hade både stora kongresser och Volvo Ocean Race. Men 2016 hade i juni fem konserter på Ullevi (2xHellström + 2xSpringsteen + Iron Maiden) plus den stora fetmakongressen EOS, vilket fyllde stadens hotell och krogar under skolavslutnings- och midsommarmånaden.

Även juli har varit en stark månad för besöksnäringen, även om det oförutsägbara vädret ställt till det för en del. Partille Cup och Gothia Cup är starka dragare varje år i juli, liksom nöjesparken nära Korsvägen som har haft både bra och mindre bra veckor:

– Det har varit lite mer av berg-och-dal-bana resultatmässigt. Vissa juliveckor sämre och andra bättre. Men i stort ligger vi på nivå med budget och med förra året, säger Andreas Andersen koncernchef på Liseberg.

Grannen vid Korsvägen, Universeum, gynnades av förra sommarens dåliga väder. I år var det mer blandat och när sommarvärmen kom så minskade besöksantalet.

– Början av juli var bra för oss, men de sista veckorna blev det ett tapp. Totalt hade vi knappt 90 000 besökare, ungefär 10 procent färre än 2015, säger Eric Edblad på Universeum.

Konstmuseet hade i juni/juli drygt 31 000 besökare vilket är något färre än i fjol. Men säsongen är inte över. För både Universeum, Liseberg och Konstmuseet så är också augusti en stor och viktig besöksmånad.

0523_Copyright+BeatriceTornros_0780Göteborgs skärgård fortsätter locka besökare och blev mer tillgänglig med båttrafik både till norra och södra öarna direkt från Stenpiren. Västtrafik som kör till södra skärgården hade som mest passagerare under vecka 28/29 då man fick sätta in extrabåtar.

– Kollektivtrafiken fungerar riktigt bra och för turisterna så är turen ut från Stenpiren jättebra. Det var lite trögt i början men vi har haft helt fullbelagt från midsommar och framåt, säger Håkan Karlsten som driver Kajkanten på Vrångö.

Det är också allt fler utländska turister som hittar ut till öarna. Den 15 juli sändes ett avsnitt i serien Islands without cars i amerikansk TV. Teamet besökte både Göteborgs skärgård och Marstrand.

Turister shoppar gärna och både butikerna i Nordstan och NK har ökat i omsättning.

– Vi har faktiskt överträffat förra årets rekordnivå då vi ökade omsättningen med 20 procent, vilket jag inte hade vågat tro. Halvstökigt väder som det varit både förra året och i år är gynnsamt för shoppingen, säger Dag Agård på NK i Göteborg.

Efterfrågan på hotellrum är stor och det är högkonjunktur i branschen just nu. Juli 2015 var en rekordmånad då gästnätterna ökade med 14 procent och hotellens intäkt per tillgängligt rum (lönsamhetsmåttet Revpar) med 16 procent.

I år har det inte tillkommit ny hotellkapacitet vilket gör att det knappt går att öka gästnätterna. Men efterfrågan är fortsatt hög och flera hotell rapporterar om ökad logiomsättning i sommar.

Förra veckan kom också Konjunkturinstitutets konjunkturbarometer som visar att hotellföretagen aldrig varit så positiva i sin syn på lönsamheten som nu. Branschorganisationen Visita kommenterar i ett pressmeddelande .

Det går mycket bra för besöksnäringen.

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Kommentarer är stängda.