Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Del 2: Nu händer det. Jubileumsbadet i Frihamnen och DN:s satsning i Göteborg

Fyra saltvattenspooler öppna året om i Frihamnen. Det var en nyhet som destinationsdagen bjöd på. En annan handlar om hur Dagens Nyheter växer i Göteborg och ökar bevakningen. Här är fortsättningen på vad som hände på årets destinationsdag.

Snart kan fler göteborgare hoppa i älven mitt i stan. Det populära Jubileumsbadet och bastun som invigdes för några år sedan lockar ibland fler badare än det finns plats för. Därför är det en glad nyhet att det till jubileumsåret ska byggas hela fyra bassänger som dessutom ska vara öppna året runt.

Jessica Segerlund är chef för platsutveckling på Älvstranden Utveckling och berättade om planerna för Frihamnen under destinationsdagen där det nya åretrunt-badet är ett av de mest spektakulära inslagen. En simbassäng som är 40 meter lång och 1,6 meter djup. En dykbassäng med tre meters djup och två bassänger för barn och ännu mindre barn.

Det mest spektakulära är kanske att det blir saltvattensbassänger, trots att vattnet i älven är sött. Det finns en så kallad saltvattenskil med havsvatten i älvens djupaste delar varifrån vattnet pumpas upp. Läs också vad Dagens Nyheter skrivit om Frihamnsbadet.

Badet i Frihamnen är en del av satsningen inför Göteborgs 400-års jubileum 2021. Ett av de stora önskemålen från göteborgarna var att kunna bada mitt i stan och en strategi i jubileumsarbetet är att komma närmare vattnet. Många aktiviteter och projekt syftar just till detta.

Stadsutveckling tar tid och det saknas inte kritik mot att det fortfarande inte byggts i Frihamnen. När Göteborg tog emot Volvo Ocean Race 2015 var det första gången som många göteborgare, inklusive jag själv, fick upp ögonen för detta tomma område mitt i staden. Bananpiren ser fortfarande ungefär likadan ut som då. Men det är flera saker på gång och den som vill följa projektet kan göra det här.

Det var många från hotell, övrig besöksnäring, Göteborgs Stad, regionen och akademin som lyssnade på destinationsdagen.

Att Dagens Nyheter skulle öppna en redaktion i Göteborg slog inte ner som en bomb för ett tag sedan. Martin Jönsson, redaktionell utvecklingschef på DN, kallar det ”en av medievärldens sämst bevarade hemligheter”. På destinationsdagen berättade han om bakgrunden som också är en beskrivning av strukturomställningen för de traditionella medierna.

Antalet prenumeranter på DN i pappersformat har minskat med ca 40 procent de senaste 4,5 åren, och digital-prenumeranterna ökat med nästan lika mycket. Men medan pappersgruppen finns mest i Stockholmsområdet, så är det område där DN växer snabbast Göteborg. De som avslutar sin prenumeration här gör det oftast med motiveringen att nyheterna är alltför stockholmscentrerade.

Alltså en göteborgsredaktion. Och Martin Jönsson är tydlig med att det är en långsiktig satsning. För många år sedan hade samtliga stora tidningar riksredaktioner på många platser i Sverige. De försvann senare, men DN:s satsning är ett välkommet steg tillbaka.

För Göteborg är symbolvärdet av satsningen stort. Med bevakning på distans så blir det oftast fokusering på händelsenyheter av olika slag. Nu finns utrymme för fördjupning på ett helt annat sätt.

Foto: Samuel Uneus/Årets kock

Som avslutning på denna text en härlig bild på när Martin Moses från SK Mat & Människor blev utnämnd till Årets Kock i september. Han kom också till destinationsdagen och blev hyllad. Ola Wallin till höger är besviken i stunden. Men hans silverplats är också en stor triumf och i november börjar han som köksmästare på Upper House Dining. Det händer nu, och hela tiden framåt.

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Kommentarer är stängda.