Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Del 1: Nu händer det – Destinationsdagen samlade Göteborgs besöksnäring

Järntorget var i fokus på Destinationsdagen. Här kommer hända mycket de kommande åren. Foto: Per Pixel Petersson

Det händer mycket i Göteborg just nu och det var tydligt när besöksnäringen träffades på Destinationsdagen i fredags. ”Ska staden dubbla, så ska vi också dubbla oss här” sa Petter Stordalen som inledde inför nästan 200 deltagare. Här är en snabb sammanfattning av förmiddagen som gick på temat: Nu händer det.

Platsen var Folkets Hus vid Järntorget. Drygt två veckor tidigare hade Stordalen varit här förra gången för att tillsammans med Balders Erik Selin och kommunalrådet Hampus Magnusson starta bygget av Hotell Draken. Några dagar senare togs första spadtaget för NCC:s satsning inom Masthuggskajen. Göteborgs största stadsplaneprojekt. Lite längre bort vid Haga pågår bygget av en ny tågstation.

Eva Flyborg och Jonas Ransgård från Göteborg & Co:s styrelse hälsade välkomna.

Nu händer det. Och inte bara vid Järntorget. Citykärnan förändras när handeln genomgår en strukturomvandling och butikerna som uppstår ser annorlunda ut och levererar upplevelser. Allt detta och en hel del till fick publiken höra om på Destinationsdagen som är Göteborg & Co:s årliga kunskaps- och inspirationsdag. Detta blir en lång text om allt ska med. Därför kommer jag att göra två delar. Här kommer den första.

Göteborg – kärlek vid första ögonkastet

Petter Stordalen gillar Göteborg och kommer ofta hit.

Många ville lyssna till den första talaren. Det blev snabbt fullt i den stora kongressalen och fler stolar fick ställas in.

Petter Stordalen har många gånger förklarat sin kärlek till Göteborg. Sedan han 2012 invigde Hotell Clarion Post så har han varit här flera gånger och Choice har nu snart åtta hotell i Göteborg och ytterligare flera i Västsverige. Göteborg & Co:s styrelseordförande Jonas Ransgård öppnade dagen med att poängtera målet om en fördubbling av turismen och att man är överens i politiken. Det kontrade Stordalen med: ”Om staden vill dubbla, så ska vi också dubbla”.

Hans huvudbudskap handlade om att det måste finnas tillit och samverkan för att saker ska fungera och det menar han är Göteborgs viktigaste tillgång. Han kommenterade en debattartikel i GP som ansåg att han och kapitalismen förstör området vid Järntorget (se även vad Dagens Nyheter skrev om detta). ”Vi tänker ofta för litet, inte för stort. Vi ska inte, som skribenten i GP, reagera med rädsla utan med tillit.”

Så blir Masthuggskajen en levande stadsdel

Här är framtidens Masthuggskaj med bebyggelse och en ny halvö längst upp i bilden.

Konsortiet som ska bygga Masthuggskajen består av NCC, Stena Fastigheter, Elof Hansson Fastigheter och Riksbyggen. De berättade om vad som ska hända de kommande åren. Det är en ny stadsdel som kommer att byggas ned 1500 nya bostäder och 5000 arbetsplatser. Ambitionen är att skapa en ”blandstad” där det såväl gå att bo och arbeta, samt ett trevligt område för alla besökare. Det ska adderas till det livet som finns på långgatorna, Linné och Haga och som funnit i så länge. Dessutom var ett mål att komma närmare älven och till och med bygga ut på vattnet på ca 100 meter.

  • Elof Hansson Fastigheter bygger Global Business Gate. En arbetsplats för internationell handel med verksamheter som är riktat utåt (import/export). Kompetensförsörjning är också driftkraft och projektet sker i samarbete med Chalmers, GU, Handels.
  • NCC bygger Brick Studios. En kraftpunkt med flexibla ytor för stora och små företag, för olika typer av möten samt co-workers yta. Fokuset ligger på företag som är innovativa, kreativa, som vill hitta samarbeten, träffas och mötas.
  • Stena Fastigheter bygger hyresrätter, kontor, och bostadsrätter tillsammans med Riksbyggen. Ambitionen är att förstärka långgatorna för att skapa liv dag och natt. Projektet riktar sig såväl till familj som tillfälligt jobbare/student i Göteborg med konceptet ”Weshare” där lägenheter delar gemensamt kök.
  • Riksbyggen bygger bostadsrätter och fokuserar mycket på bottenvåningar. Att skapa blandningen och förstärka det som redan finns är viktigaste. På nya Masthuggskajen blir det blandning av restaurang, kontor och boende som skapar ett ”Levande gatuplan. Dessutom utvecklas projektet på ett hållbart sätt på alla tre dimensioner.

Nästa nivå för Göteborgs cityhandel

Martin Karlsson spanade in i framtiden och vad som händer i citykärnorna.

Martin Karlsson från Future Research är trendforskare med cityhandel som specialitet. Hur kommer handelskonsumtion och städer påverkas de kommande åren? Vi pratar nu om den ”raplexa världen”: en komplex och rapid värld. Big Data, AI, och alla teknologiska utvecklingar handlar inte om teknologi i sig utan om människor som hamnar efter.

På 1900-tal var bilen i fokus för utvecklingen. Under 2000-tal utvecklas mobilen. ”Mobilen är fjärrkontrollen till vårt liv” och man måste förstå hur den förändrar vårt dagliga liv och varför det inte räcker att förstå den gamla utvecklingen.

E-handeln har vuxit 10–20% per år från början på 2000-tal till idag. Men det handlar inte om en kamp mellan fysisk handel och e-handel: om en fysisk butik öppnas så ökar trafiken till digitala kanaler och tvärtom när en butik stänger.

Hur ser nya generationen på det? Ungdomarna ser ingen skillnad mellan digitala och fysiska handel och lever med ett flöde om köpimpulser hela tiden. Handel kan ske överallt, var som helst, när som helst. Morgondagens butiker är mindre, smartare, mer experimentella och har ett flexibelt utbud. Mer av upplevelser och mindre av försäljning över disk. Den fysiska butikens uppgift är inte främst att sälja utan att inspirera och marknadsföra.

En besöksnäringsstrategi för stad och land – behov, utmaningar och insatser

Det finns 1,2 miljoner företag i Sverige och 99,9% är små eller medelstora (96% har mindre än tio anställda). Det är en utmaning för utvecklingen. Generaldirektör Gunilla Nordlöf presenterade Tillväxtverket och en inblick i framtidsstrategier för besöksnäringen.

Det krävs en samlande kraft. Många aktörer måste vara med för att utveckla besöksnäringen och göra att destinationen kan konkurrera på den globala marknaden. Det är viktigt att förstå konkurrensen globalt: vad ska utvecklas för att få intressanta produkter på ett hållbart sätt?

Digitalisering, demografi, klimatet, gröna omställning, behov av gemensamma mål, och starka politiska beslut är bland de stora utmaningarna som finns till utvecklingen av besöksnäringen. Därför tog Tillväxtverket fram strategiska område att fokusera på:

  • Strukturella förutsättningar
  • Företagens konkurrenskraft
  • Kunskapsutveckling
  • Marknadsföring och evenemang

Ett starkt samarbete finns i Nordiska Rådet med Nordisk Turismplan 2019-2023 som fokuserar på digitalisering och utveckling av smarta destinationer, bättre samarbete kring statistik och analys, hållbar turism, och samordnad marknadsföring.

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Kommentarer är stängda.