Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Därför ska näringen älska Julstaden

2011: Julstaden har funnit sin plats och varje år används Konstmuseets fasad för ljus- och ljudshower.

2011: Julstaden har funnit sin plats och varje år används Konstmuseets fasad för ljus- och ljudshower.

När Liseberg i dag öppnar sin julmarknad för 15:e året i rad är det en bemärkelsedag att fira. Men inte för att den är unik, utan för att den är så unikt bra och att Göteborg var tidigt ute. Hela Julstaden tänds upp den 5 december. Det är inte bara en trevlig period med vackra ljus, utan framför allt ett framgångsexempel på hur en stad kan utveckla sitt näringsliv.

Den som på Google skriver i sökfältet ”Christmas city in Europé” får 222 miljoner träffar. Det finns alltså många städer som insett att det är lönsamt att satsa på reseanledningar till jul. Konkurrensen är hård. Men Göteborg har lyckats hävda sig och nämns ofta som en Julstad värd att besöka. Se till exempel den här listningen som gjordes nyligen.

2004: Starten av Julstaden blev omdiskuterad. De blå ljusen i träden längs Avenyn delade göteborgarna i två läger. Var det snyggt eller fult?

2004: Starten av Julstaden blev omdiskuterad. De blå ljusen i träden längs Avenyn delade göteborgarna i två läger. Var det snyggt eller fult?

2002: Tomteskolan gick ut på att utbilda tomat som samlade in pengar till Stadsmissionen

2002: Tomteskolan gick ut på att utbilda tomtar som samlade in pengar till Stadsmissionen. Förebilden var Macy’s Parade i New York

2004: En av de första skisserna på det som skulle bli Julstaden

2004: En av de första skisserna på det som skulle bli Julstaden senare samma år

År 1999 fanns inte många anledningar att besöka just Göteborg i december. Det året gjordes 92 350 övernattningar på hotell och vandrarhem i julmånaden. Året därpå öppnade Lisebergs julmarknad för första gången och 2004 drog hela Julstaden igång med ljussättning längs Avenyn och på utvalda torg och platser.

Förra året var siffran på övernattningar 212 724. Alltså mer än dubbelt så många. Hur många som besökte Göteborg utan att bo över natten, eller bodde hos släkt och vänner, finns inte någon säker statistik över. Men det är naturligtvis många fler. Shopping, krogbesök, resor, nöjesbesök och annat ökar rejält inför julen.

Varje icke-göteborgare som besökte Julstaden förra året spenderade i genomsnitt 1 500 kronor. Omsättningen stiger i julhandeln vilket i sin tur gynnar fastighetsägare och naturligtvis göteborgarna. De tillfälliga säsongsjobben på Liseberg och i handeln blir fler och skatteintäkterna högre.

Sedan starten har Julstaden skapat mängder av publicitet för Göteborg, både i svensk och i internationell media. Som här i The Telegraph. Att ljusutsmyckningen är smakfull och stilig har varit en stor fördel.

Det finns alltså många skäl för näringen att älska satsningar som Julstaden. Det gjordes offentliga satsningar via kommunägda Liseberg och med involvering av stadsbyggnadskontoret tillsammans med både privata och offentliga fastighetsägare. Det blev en plattform för näringslivet att bygga vidare på. Ett utmärkt exempel på private-public partnership. Men man kan också helt enkelt älska ljusen för att de lyser upp i mörkret.

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Kommentarer är stängda.