
Trängsel när Thomas Ledin var på scenen under Bokmässan 2017. Foto: Niclas Maupoix
Få andra mässor har sådant genomslag som Bokmässan i Göteborg. En gång om året samlas kulturens elit och korplag för att utbyta idéer, tankar och naturligtvis också kränga böcker. Alla verkar överens om att det är en viktig mötesplats och institution. Då gäller det att se till så att det fortsätter vara det i framtiden också.
Helgens händelser börjar sjunka in. Det blev ingen repris av kaoset på Göteborgs gator från 2001. Polisen klarade situationen bra och det blir en uppfriskande debatt om hur demonstrationstillstånd ska hanteras i framtiden. Men konsekvenserna av lördagen är stora för många.
Handlarna i city som satsat på just den 30 september som en shoppinglördag, GAIS som väntade sig storpublik när de bjöd in till hemmamatch, handlarna i Focus, Liseberg som avslutade sin säsong och många fler. Alla dessa förluster går att beräkna i kronor, och de är säkert betydande på kort sikt.
På längre sikt kan man troligen hämta igen tappad försäljning en enskild lördag. Men det viktiga är vad som händer med Bokmässan på längre sikt. Och det är upp till dig, mig och alla andra.
Förutom att det är en intellektuell arena och kommersiell marknadsplats så är Bokmässan en viktig plattform för Göteborg som destination på samma sätt som andra årliga evenemang oavsett om det handlar om ungdomsidrott, musik, film eller vetenskap.
Alla vet att hotellen är fullbokade långt i förväg. Att det kommer vimla av förlagsmänniskor, marknadsförare, redaktörer, författare, politiker, bibliotekarier, läsare, pratare, vimlare, minglare och en och annan vanlig människa.
I år anordnades alternativa bokmässor. I ett cirkustält på Heden, på Världskulturmuseet och några andra ställen. Det är väl alldeles strålande med sidoarrangemang. Men de är helt beroende av att det centrala navet inne på Svenska Mässan är starkt. Annars tappar de sin kraft och blir som vilket tillfälligt seminarieprogram som helst.
Bokförlagen och handlarna kämpar i hård konkurrens med digitalhandel och e-böcker. Det har blivit enklare och billigare att ge ut en egen bok. Men svårare och dyrare än nånsin att marknadsföra och sälja den. Marginalerna för både författare och förlag är små.
Därför var det ett sällsynt ovälkommet krokben som sattes i år. De vidriga nassarna har utropat sig till segrare eftersom de lyckades sätta agendan och styra debatten under lång tid. Tyvärr har de mycket rätt i det.
Därför är det uppfriskande att Bokmässan redan nu går ut och lanserar nästa års bärande teman där mobilisering mot intolerans och rasism samt mediefrågor är några. Det är dags att redan nu skriva in den 27 – 30 september 2018 i kalendern.