Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Camilla Nyman: Ett succéår med stora kontraster

Öppen mot världen har Göteborg alltid varit. Besöksnäringen har en viktig uppgift som jobbskapare.

Öppen mot världen har Göteborg alltid varit. Besöksnäringen är en av de största industrigrenarna och har en viktig uppgift som jobbskapare.

Camilla Nyman

Camilla Nyman, VD Göteborg & Co

2015 har varit ett fantastiskt år, men rikt på kontraster. Turismen och näringen satte rekord, men oron i världen dämpar glädjen. Besöksnäringen kommer spela en viktig roll, i år, nästa år och i framtiden.

Tillväxtökningen är otrolig. I Göteborg hela tolv procent fram till november, räknat i gästnätter på hotell och vandrarhem. Samtidigt ökade hotellens lönsamhet med drygt tio procent vilket gör Göteborg till bäst i storstadsklassen. Sådana siffror har vi nog aldrig sett. Besöksnäringen är en av stadens viktigaste industrigrenar som sysselsätter cirka 17 000 per år.

Att jobba med destinationsutveckling är stimulerande just nu, men också väldigt utmanande. Vår näring är global och bygger på fri rörlighet över gränser. Hur terrorhot och ökade kontroller mellan länder kommer påverka resandemönster återstår att se. Ingen destination kan hävda att de inte berörs och besöksnäringen har en uppgift att fylla. Mer om det längre fram.

Halvvägs till 2021

Om fem år fyller Göteborg 400 år. Det förbereds i staden på flera sätt och det är ofta resan som är målet. Flera idéer från göteborgarna ser ut att bli verklighet och den som man inte kan undgå att nämna är självklart linbanan. Jag är övertygad om att vi till 2019-2020 kommer att ha en ny kollektivtrafiklösning över älven. Därefter kommer det att komma fler.

Swissair om Göteborg. Klicka på bilden för att läsa hela magasinet.

Flygbolaget Swiss om Göteborg. Klicka på bilden för att läsa hela magasinet.

Mycket går i linje med den starka stadsutveckling Göteborg står inför. Frihamnen är självklart i centrum tillsammans med många ytor runt älven. Den nya bastun har blivit ett utropstecken som flygbolaget Swiss valde som omslagsbild till decembernumret av sitt ombordmagasin. Missa inte exponeringen av Göteborg.

Göteborg valde att konkurrera om Volvo Ocean Race. Vi lyckades få arrangera och genomföra på ett alldeles speciellt sätt i juni. Detta visar hur destinationsfrågor och evenemang påverkar och påverkas av stadens övergripande utveckling och kan fungera som ett strategiskt verktyg för att bidra till den övergripande utvecklingen.

Volvo Ocean Race blev en framgång och en slutrapport finns här. Nu startar planeringen inför 2018.

Men innan dess händer mycket. Under hela nästa år genomförs Gothenburg Green World , en satsning på trädgård och grön stadsutveckling som reseanledning. Ett spännande samverkansprojekt  regionalt och lokalt, som syftar till att göra Göteborg till Nordens ledande trädgårdsstad. men också Euroskills, eller EM i yrkesskicklighet, som ska attrahera unga till hantverksyrken som ropar efter arbetskraft, samt 10-års jubileum för både Kulturkalaset och Way out West. Året därefter är det EM i Ridsport. För att nämna något.

Viktig roll i framtiden

Men vi lever i en värld som drastiskt förändrats under året. Människor flyr krigszoner, försöker ta sig till ett land där de kan skapa ett nytt liv. Europa har ställts inför terrorsituationer som tills för några månader sen var otänkbara. Hur det här kommer att påverka resandeströmmar vet vi idag inte. Bara att omvärlden inte är sig lik och med största sannolikhet inte kommer att bli sig lik heller. Stegen som togs i Paris på klimatkonferensen visar att vissa utmaningar måste hanteras tillsammans globalt.

Nyligen avslöjade Svenska Mässan planer på en rejäl expansion med investeringar på tre miljarder fram till 2025. Det visar på en framtidstro för såväl vår näring som på Göteborg. En mycket kraftfull satsning i besöksnäringen som ytterligare kommer att stärka konkurrenskraften och ge förutsättningar för ökad sysselsättning under många år.

Här är näringens viktigaste roll och uppgift just nu; att skapa de jobb som behövs för att kunna sätta nya svenskar, unga och nyanlända i arbete. Sverige har här en enorm utmaning och besöksnäringen är en av de bästa jobbskapande branscherna. Förra året ökade antalet sysselsatta inom turism med 4,9 procent samtidigt som den totala sysselsättningen i Sverige ökade med 1,4 procent (enligt Tillväxtverket).

Det finns alltså goda chanser att vara hoppfull. Vi lämnar ett rekordstarkt år bakom oss. De tre svenska storstäderna lockar allt fler utländska besökare vilket visar att Sverige är attraktivt och att städerna är motorer i tillväxten.

Nedräkningen mot 2016 har börjat. Framtiden är strax här. Men till dess önskar vi varandra riktigt fina helger.

Camilla Nyman

 

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Kommentarer är stängda.