Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Blir Airbnb nästa stora turistbokningssajt?

Nånstans att sova. Snart kan Airbnb erbjuda mycket mer, tror många.

Nånstans att sova. Snart kan Airbnb erbjuda mycket mer, tror många.

I sommar har 125 000 svenskar bokat övernattningar via Airbnb och flera uthyrare har tjänat stora pengar skattefritt. Nu kommer EU se över reglerna för delningssajterna. Det kan sluta med att de växer sig ännu större.

Globalt gjordes 17 miljoner bokningar på Airbnb i sommar. Sedan starten 2008 så har delningssajten vuxit snabbt men också ifrågasatts av skattemyndigheter, hotellnäringen och lokalbefolkning framför allt i de stora städerna.

I Stockholm beslutade hyresnämnden nyligen att en kvinna inte fick hyra ut sin bostad via Airbnb och i en tidningsartikel berättar en uthyrare anonymt hur han tjänat 150 000 kronor skattefritt på att hyra ut sin lägenhet på Södermalm. I Berlin och Barcelona protesterar lokalbefolkningen mot att deras bostadskvarter blir mer lika vandrarhem.

Taxitjänsten Uber väcker kraftiga protester hos taxinäringen. I synnerhet Uber Pop som direkt liknar en förmedlingstjänst för svartåkning.

För att bringa lite ordning och reda ska EU-kommissionen nu skapa en strategi för hur delningssajter som Airbnb och Uber ska kunna fungera på ett mer reglerat sätt. Men motståndarna som genast ropar ett samfällt HEJ är lite fel ute. Syftet är inte att stoppa eller försöka förbjuda.

Istället konstaterar EU-kommissionen att delningsekonomin ”leder till större valfrihet och lägre priser för konsumenterna och erbjuder tillväxtmöjligheter för innovatörer och existerande företag.” Rätt så. Delningssajterna måste samarbeta med myndigheter, följa lagar och inte uppmuntra till skattefiffel vilket kommer att göra dem ännu mer attraktiva att använda. Det handlar om förtroende och tillit. Den som bokar med Airbnb måste lita på tjänsten så mycket att det övervinner den obehagliga känslan att sova i en okänd människas bostad.

Bostäder förresten? Varför skulle man inte kunna boka hotellrum via Airbnb? Det måste vara lockande för minder eller mellanstora hotell utanför kedjorna att vara med här. Sedan är steget inte långt till att marknadsföra och sälja flera olika turistupplevelser. Ungefär som när Amazon gått från att vara en e-handel för böcker till att bli en stor global detaljhandel med i stort sett allting.

Den här artikeln förutspår just en sådan utveckling för Airbnb. Det är spännande och kan lika gärna bli tvärtom. Men systemet är så smart och lätt att använda att det bildar norm.

Nästa vecka sker smyglansering av ett göteborgskt projekt i delningsvärlden som siktar högt och globalt. Det ska jag berätta mer om då.

 

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Kommentarer är stängda.