Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Besöksnäringen på TUR tar av sig ”jippohatten”

 

TUR-mässan i Göteborg är besöksnäringens främsta mötesplats. Bild: Anna Sigvardsson/SvMässan

TUR-mässan i Göteborg är besöksnäringens främsta mötesplats.
Bild: Anna Sigvardsson/SvMässan

Pressmeddelandet inför årets TUR-mässa fick nog en del att höja på ögonbrynen: ”TUR är inte öppen för alla”. I en bransch som har välkomnande som honnörsord så kan det låta som en paradox. Ändå är det helt rätt budskap.

De ansvariga för årets TUR-mässa har fått många synpunkter de senaste veckorna. Några har varit upprörda över att allt inte är som vanligt. Det vill säga en rejäl satsning på fackdagar med öppna seminarier, mingel i montrar och trevliga möten med gamla bekanta innan mässan öppnar för allmänheten.

Istället så startade TUR i onsdags med en halvdag för 200 särskilt inbjudna toppledare inom näringen och fortsatte på torsdagen med kongress för alla i branschen som köpt biljett. Parallellt pågick Scandinavian International Travel Meet och Business Travel & Meetings forum. Också dessa var man tvungen att skaffa biljett eller inbjudan till. Först på fredag vid lunchtid öppnar publika mässan för allmänheten.

Men istället för att bli upprörd så borde branschen applådera. Vilket också många gjorde eftersom samtliga tre fackarrangemangen var utsålda.

Det är bra. Ett vanligt tema när man pratar med olika företrädare är att besöksnäringen vill bli tagen på allvar, men då måste man också ta sig själv på allvar.

Maud Olofsson på årets TUR.

Maud Olofsson på årets TUR.

– Vi måste uppfattas som samhällsnyttiga, samhällsviktiga och en näring som välkomnar framtiden. Vi måste visa att vi är en basnäring, sa Maud Olofsson, fd näringsminister och numera ordförande i arbetsgivarorganisationen Visita, i sitt inledningstal.

Ett sätt att göra det är just att skapa mötesplatser där branschens företrädare kan träffa varandra på rent professionella grunder. Lite mindre av jippo fast desto mer effektivt. Precis i tidens anda där allt ska vara mätbart var också den korta film som visades både på onsdag och på torsdag med argument i siffror på hur mycket besöksnäringen betyder i kronor och arbetstillfällen.

Årlig omsättning: 284,4 miljarder och totalt exportvärde 115 miljarder (vad utländska turister spenderar i Sverige) är kolossalt mycket pengar men ändå brottas branschen med problemet att betraktas som en ”riktig näring” vid sidan av fordon, skog och livsmedelsindustri.

Ett annat problem är att locka fler unga till de utbildningar som finns vilket TV4 gjorde ett inslag om här. Kanske har det med status, lönenivåer eller karriärmöjligheter att göra?

Oavsett vilket så är årets TUR-koncept ett sätt att höja statusen på en bransch som förtjänar det.

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Kommentarer är stängda.