Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Återkomsten – så här kan den se ut

| Inga kommentarer

Runt om i världen jobbar destinationer, transportörer, arenor, anläggningar och andra i besöksnäringen för högtryck. Säker, hybrid och samverkan är honnörsord i den planerade återkomsten. Det finns flera exempel på hur besökare ska känna sig trygga, och ett kommer från Tyskland.

I Göteborg kan man hitta närproducerade upplevelser. Allt viktigare när svenskarna inte kan resa långt bort.

För en månad sedan avslutades den stora mässan Caravan Salon i Düsseldorf. Då hade 107 000 besökare (med munskydd) varit där och utställarna gjort många affärer. Visserligen mindre än hälften så många besökare som 2019 och utan några av de stora utställarna, men det var en av de största mässorna i världen som genomförts efter covid-19.

Det var ett budskap att det går att genomföra den här typen av evenemang. Tyskarna planerar nu för fullt båtmässan inför Düsseldorf i slutet av januari 2021 med lika många utställare som föregående år. Svenska Mässan har tyvärr inte fått samma möjligheter ännu. Mässor, evenemang och stora möten är en planeringsbransch med långa ledtider och behöver därför ett datum med lång framförhållning för att kunna öppna.

Andra gör hybrida varianter som i Taiwan, eller mötesindustrins stora affärsmässa ITBM där Göteborg förra året var med som enda svenska destination.

Hybridmöten är det många som är övertygade om är framtiden och flera städer satsar nu för att ta en position. Här är ett exempel från Glasgow.

Hur mötesstaden Göteborg med Svenska Mässan planerar inför framtiden ska vi få veta mer om i Studio Göteborg & Co LIVE om två veckor. Registrera dig här om du vill vara med.

Göteborg bygger vidare på en lång tradition av samverkan för att utveckla destinationen. Detta år har nätverk och grupperingar träffats mer ofta än vanligt. Det samarbetet kommer i höst och vinter ha ett tydligt fokus på attraktivitet. När svenskarna inte kan resa till fjärran länder i vinter, eller ens på skidsemester till Norge, vill man göra något annat. I Göteborg finns närproducerade upplevelser.

Från säkert, tryggt och nära är steget inte långt till hållbarhet som många väntar sig blir ännu viktigare i framtiden. Våra kollegor på Turistrådet Västsverige har startat Hållbarhetsklivet som är ett initiativ för västsvensk besöksnäring att agera hållbart och klimatsmart.

Därifrån kan man ta ett steg ut i världen med ”101 Sustainable Ideas” som Göteborg snart lanserar inom det internationella samarbetet ”European Capital of Smart Tourism”. Kommer inom kort.

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.