Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Åsa Bernlo: ”Filmfestivalen är en enorm drivkraft för branschen”

| Inga kommentarer

Filmfestivalen är en unik händelse i Göteborg

Filmfestivalen som startar den 29 januari är en unik händelse som betyder mycket för Göteborg som filmstad.

Åsa Bernlo Göteborg

Åsa Bernlo (Foto: Ola Kjelbye)

När Göteborgs stad gjorde en stor satsning på filmbranschen 2014 fick Åsa Bernlo jobbet som filmutvecklare. Med Nordens största filmfestival i ryggen finns goda chanser för branschen att växa. Film får också allt större betydelse för destinationer.

I mars slutar Åsa på jobbet som filmutvecklare på Kulturförvaltningen. Exakt två år efter att hon utnämndes som ett stort led i att Göteborg beslutade satsa på film. Med en budget på totalt 12 miljoner vilade satsningen på tre ben; ökat stöd till Film i Väst, stöd till branschutveckling och innovation via Lindholmen Science Park samt ökat stöd till fri film och nya talanger.

– Man såg att Göteborg är starka på området, särskilt på visning av film. Men det finns flera som hör hemma där som byråer, spelföretag, musikproducenter med flera. Jag samordnar och överser hela satsningen. Staden har inte sysslat med stöd på det här sättet innan, säger Åsa.

Stockholm följde snabbt efter och sex månader senare hade de stärkt sitt stöd till området film. Film och filmproduktion är något som många städer gärna satsar på. Både för utveckling av den kreativa näringen och skapandet. Men också för att det är ett kraftfullt sätt att göra en destination attraktiv. Turister följer i spåren av TV-serier och filmer som får storpublik.

– Filmfestivalen är en enorm drivkraft och mötesplats. Och Göteborg Film Studios på Lindholmen är en fantastisk skapelse. Det är viktigaste kapitalet som stan har är alla de människor som vågar satsa och driva verksamheter här.

En av förebilderna för hur man kan jobba med filmproduktioner är London. Säg att någon vill filma en helikopterkrasch på Trafalgar Square eller biljakt utanför Buckingham Palace. Då kontaktar man Scotland Yards särskilda filmenhet. Men först kanske man varit hos Londons stad filmkontor och fått hjälp.

Göteborg har liknande funktioner, fast naturligtvis i mycket mindre skala. Filmlotsen Torbjörn Kvarefelt på Business Region Göteborg assisterar i praktiska frågor som har med tillstånd och tillgång till det offentliga rummet att göra, och Åsa Bernlo, eller snarare hennes efterträdare, som ska fortsätta skapa utveckling i en turbulent bransch.

– Branschen mår blandat. Teknikomställningen ger nya betalströmmar, via aktörer som till exempel Netflix, och många är nervösa. Samtidigt finns det kompetens i Göteborg som är mycket efterfrågad internationellt. Vi vill bygga en plats som är bra för dem som är här för då blir det bra för dem som kommer hit.

– Största förändringen de senaste åren är att film har ett fönster i kulturnämnden. Konstformen finns på agendan, har fått en röst. Om jag ska ge ett råd till min efterträdare så är det att fortsätta lyssna till branschen.

 

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.