Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Årets Kock lyfter matstaden Göteborg

Här tittar Årets Kockar på tävlingsråvaror i Fiskhamnen. Göteborgske Thomas Sjögren i mitten.

Här tittar Årets Kockar på tävlingsråvaror i Fiskhamnen. Göteborgske Thomas Sjögren i mitten.

Runt ett bord med fisk och skaldjur står åtta kockar i djup koncentration. De ska välja sina råvaror till torsdagens final. Tävlingen Årets Kock är tillbaka i Göteborg.

Det går knappt att överskatta betydelsen av utmärkelsen Årets Kock. Mellan åren 1993 och 2003 så prenumererade Göteborg på titeln med hela åtta stycken. Det var under de åren som begreppet Matstaden Göteborg grundades och blev ett koncept som vi kallade Smaka på Göteborg.

Matjournalister från hela världen började få upp ögonen för gastronomin här. Unga begåvade Årets kockar som Stefan Karlsson, Anders och Jonas Dahlbom, Christian Hellberg och flera andra utvecklade sin kokkonst. Dessutom växte fram en grupp kockar som inte blivit Årets Kock, men som kunde ha blivit. Som Håkan Thörnström, Björn Persson och Mats Nordström.

I oktober 2002 publicerade New York Times en serie om tre reportage under rubriken ”Northern Lights; The new flavors of Sweden” som handlade om det svenska matundret i allmänhet och krogarna i Stockholm och Göteborg i synnerhet.

Det följde en internationell trend där gastronomi växte både som reseanledning och där lokala råvaror och traditioner spelade en allt större roll. Sverige var med och Göteborg var en av mycket få icke-huvudstäder i norra Europa som ståtade med stjärnrestauranger i Guide Michelin.

De åtta tävlande i torsdagens Årets Kock-final har lite egna tankar om vart gastronomin är på väg. Bara en av dem kan vinna och jag hoppas förstås att Thomas Sjögren från Swedish Taste i Göteborg tar hem titeln. Han valde i alla fall råvarorna med omsorg i går eftermiddag.

Årets Kock 2014, Filip Fastén, var populär när han gästspelade på Jättestensskolan på Hisingen. Både bland media och elever.

Årets Kock 2014, Filip Fastén, var populär när han gästspelade på Jättestensskolan på Hisingen. Både bland media och elever.

Redan tidigare under dagen hade eleverna på Jättestensskolan på Hisingen fått chansen att smaka på vad en av Sveriges bästa kockar kunde åstadkomma. Filip Fastén som jobbar på restaurang Frantzén i Stockholm vann tävlingen 2014. I dag besökte han skolmatsalen och blev ett hett villebråd bland unga autografjägare.

Även om titeln i morgon inte hamnar i Göteborg så kommer vi få fortsätta se sådana här fina omdömen som i Forbes förra året. Det händer mycket just nu i Matstaden Göteborg.

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Kommentarer är stängda.