Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Är flyget miljöbov eller tillväxthjälte

| Inga kommentarer

Landvetter flygplats växer och kommer om några år vara dubbelt så stort.

Landvetter flygplats växer och kommer om några år vara dubbelt så stort.

Flyget slår rekord i antal passagerare och i låga priser. Förra året flög över 37 miljoner passagerare via svenska flygplatser. Men regeringen utreder flygskatt och i Norge ska den införas. Samtidigt är flyget en viktig tillväxtmotor.

Förr tog man bussen eller tåget även på längre resor. Flyg var bara för de rika. Därför satt min farmor aldrig i något flygplan under sin livstid. Mina föräldrar gjorde sin första flygresa i medelåldern och själv var jag i övre tonåren.

I dag har vi vant oss vid att en flygbiljett till London bara ska kosta några hundralappar och vara enkelt bokbar via nätet. I går kom Svenskt Flygprisindex som spår ännu lägre priser 2016, särskilt på långa flygningar.

Flyget och flygplatserna är tillväxtmotorer och när Swedavia arrangerade sitt årliga seminarie ”Take off” på Landvetter flygplats i dag var det många företrädare där från kommunerna runt omkring och från Västra Götalandsregionen.

En direktlinje med flyg kan generera upp mot ett hundratal jobb. Förutom de positiva effekterna av ökad turism. När infrastrukturminister Anna Johansson (S) pratade på seminariet var hon noga med att lyfta fram sitt och regeringens arbete med att skapa fler internationella direktlinjer.

Landvetter flygplats passerade förra året sex miljoner passagerare och planerna på ett ”Airport City” är långt gångna. I dag har man 26 linjer till ett hundratal destinationer, varav 75 procent är utrikes. Om 15 år när Västlänken är klar och det går tåg till flygplatsen kan det vara dubbelt så många.

För Göteborg liksom för Härryda, Bollebygd, Borås, Mark och alla andra kommuner i närheten är Landvetter flygplats en av de största och viktigaste platserna i regionen. Utan snabba och enkla transporter är det svårt för näringslivet att växa.

Men så har vi detta med miljöproblemet. Flyget har blivit en symbolfråga i miljösammanhang. Inrikesflyget står bara för en procent och det internationella flyget för två procent av koldioxidutsläppen.

– Flyget står för en liten andel av utsläppen totalt sett, men per passagerarkilometer så är det högt. Vi måste minska miljöpåverkan från transportsektorn och där ingår flyget, säger Anna Johansson.

Därför utreds just nu en svensk flygskatt. Norge har redan beslutat införa en skatt i vår på 80 kronor per flygresa. Reaktionen blev hård från SAS och Norwegian. Ryanair hotar flytta allt flyg från Rygge utanför Moss.

– Skatten ska utformas så att den inte hotar tillväxten och jobben, säger Anna Johansson.

Istället vill regeringen att det ska bli så effektivt att åka tåg så att korta flygresor i södra Sverige helt enkelt inte blir konkurrenskraftiga.

Men det finns andra starka krafter som förespråkar en global flygskatt. Tre ekonomer från IMF och Världsbanken förespråkar skatt på flygbränsle som ett sätt att finansiera miljöåtgärder i fattigare länder. Men konstaterar samtidigt att det inte är någon enkel väg att gå.

Debatten om flygets för- och nackdelar lär fortsätta och samtidigt görs massor för att minska miljöpåverkan och där ligger Landvetter bland de bästa i världen.

 

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.