Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

AirBnb vill locka mäss- och kongressresenärer

AirBnb lanserade förra året en tjänst för den som vill hyra ut till affärsresenärer.

AirBnb lanserade förra året en tjänst för den som vill hyra ut till affärsresenärer.

Förra året lanserade AirBnb en internationell satsning på affärsresenärer och blev officiell partner till OS i Rio 2016. Nästa steg för bodelningsjätten kan bli att anpassa sina tjänster till mötesbranschen.

De enkla lågprisalternativen har inte tidigare varit intressanta för affärsresenärer. Men det håller på att ändras i snabb takt. Både Ryanair och AirBnb vänder sig nu direkt till dem som reser i jobbet.

Flygbolaget har lanserat Business Plus, som är fullt ombokningsbara flygbiljetter, och boendesajten har startat ett program för den som vill hyra ut boende till affärsresenärer; Business Travel Ready.

Nu skriver amerikanska Skift att nästa steg för AirBnb är att positionera sig inom mötesindustrin. Det ställer högre krav på tillgänglighet, kvalitet, faktureringsrutiner, blockbokningar osv. Men det håller på att ändra sig i takt med att bokningssajten växer. Det är en anpassning. Den som börjat med att boka privat, fortsätter kanske med att boka tjänsteresan. Precis som det fungerat med lågprisflyget.

I USA har både AirBnb och företag inom mötesindustrin börjat diskutera hur man ska kunna samarbeta i framtiden. Ett av företagen är Experient som startade ett samarbete med AirBnb i höstas.

Det presenteras som ett komplement till hotellbokningar för den som vill ha ett mer personligt boende och som en möjlighet för arrangören att få fler delegater, även om hotellen skulle vara fullbokade.

De senaste åren har AirBnb berättat om hur populär tjänsten är vid stora evenemang som VM i fotboll, Oktoberfesten i München eller Super Bowl i San Francisco. I en evenemangsstad som Göteborg så är hotellen ofta fullbokade i samband med stora händelser som Bokmässan, Gothia Cup eller någon stor kongress, vilket ökar efterfrågan av AirBnb.

Som vanligt är det i USA debatten om AirBnb är mest högljudd. Inte minst i New York där kritiken mot boendetjänsten är hård efter en granskning som hävdar att man förvanskat statistik för att framstå i en mer positiv dager.

Om man accepterar bilden av AirBnb som ett komplement till hotell blir det ganska okontroversiellt, och det krävs en rejäl ökning av utbudet ifall AirBnb ska bli en verklig konkurrent i Sverige. Det finns över 10 000 hotellrum i Göteborg, men kapaciteten på AirBnb är bara en bråkdel av detta. Alltså knappast någon anledning att vara orolig om man är hotellägare.

Men en sämre konjunktur kan snabbt ändra på detta. Besöksnäringen skapar många jobb, och hotell är personalintensiva. Ifall hotelljobben blir färre därför att, den ofta otillåtna, uthyrningen på AirBnb konkurrerar om gästerna så finns ingen anledning för branschen att vara tyst i Sverige heller.

 

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Kommentarer är stängda.