Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

5 heta trender inför 2015: 1. AirBnb och dela-ekonomin

Snart kan man dela på allt. Middagar, fordon, p-platser och kunskap är några områden som växer.

Snart kan man dela på allt. Middagar, fordon, p-platser och kunskap är några områden som växer.

Tjänsterna AirBnb och Uber har på ett år gått från uppstickare till globala jättar. Det betyder inte att de är okontroversiella. Men att branschen sannolikt måste lära sig att leva med dem. Och att dela-ekonomin kommer växa på fler områden under 2015.

Det är lätt att förstå varför hotellnäringen på flera håll i världen är upprörda över konkurrensen från AirBnb. En enkel, snabb och hyfsat pålitlig marknadsplats för uthyrning av rum och lägenheter där uthyraren slipper de flesta regler och krav som finns på en kommersiell anläggning. Undra på att man i främst USA haft en hätsk debatt som forfarande pågår. Vissa hyresvärdar har satt upp övervakningskameror för att komma åt otillåten uthyrning.

Här i Sverige är det lugnare och Visita som driver branschens intressen har för närvarande inga planer på att bilda opinion mot AirBnb. Den som nästa helg vill hyra boende i Stockholm via AirBnb har över 1 000 objekt att välja på, i Göteborg och Malmö är det några hundra.

Den som vill hyra ut sin lägenhet måste ha värdens eller bostadsrättsföreningens tillstånd. Det gäller även här. Sedan är det fritt fram och dessutom skattefritt upp till 40 000 kronor per år och bostad.

Taxiliknande Uber har ett liknande upplägg och har tillfälligt förbjudits i bland annat Spanien och Nederländerna. Har väckt omfattande protester från taxichaufförer i flera stora städer som London och var ett tag förbjudet av domstol i Tyskland.

Trots detta går det knappast att stoppa. Uber värderades nyligen till 40 miljarder dollar, en ökning med 135 procent på ett halvår, och tog in 1,2 miljarder dollar i nytt kapital. Finns nu i 250 städer i 50 länder och ser Asien som stor tillväxtmarknad.

Det handlar alltså om jättar som kan mätas med Expedia, Booking eller någon av de andra globala storheterna. Inte längre det enkla småskaliga som man brukar förknippa med dela-ekonomin.

Internet har alltid handlat om att dela, men tills för några år sedan var det främst bilder, musik, film och annat som delades. Nu delar vi på upplevelser eller tjänster. Här kommer några uppstickare att hålla ögonen på 2015:

  1. Hemmakocken. Att få komma hem till någon och bli bjuden på middag när man är i ett främmande land kan vara en stor upplevelse. Därför finns sajter som Eatwith eller Bookalokal som parar ihop amatörkockar med resenärer. Det är ingen konkurrent till professionella krogar med kvalitet, men en växande trend.
  2. P-platser. Alla vet hur svårt och dyrt det kan vara att bli av med bilen där parkering är efterfrågat. Men det finns flera sajter där ägare av en garageuppfart eller gatuplats kan annonsera efter bilägare på besök. Än så länge litet i Sverige.
  3. Kunskap. Det har funnits länge på Youtube. Människor som delar med sig av specialkunskap, oavsett om det handlar om viner, matlagning, snickra en bokhylla, reparera bilen eller nåt annat. Nu finns också Skillshare.
  4. Destinationen som Curator. Den som bokar något besöker i snitt 20 sajter innan beslut. Om man vill ha tips och ideer från andra resenärer finns också mycket att välja på. Moderna resmål samlar så mycket som möjligt av detta på ett ställe. Bra exempel är San Francisco eller nya goteborg.com

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Kommentarer är stängda.