Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

5 heta trender 2015: 5. Skandinavisk mat – coolare än Medelhavet

Svensk mat är trendigt bland foodies ute i världen.

Svensk mat är trendigt bland foodies ute i världen.

Vad har en trendig hemmakock i London eller New York i skåpet? Jo, naturligtvis lingonsylt, inlagd sill och knäckebröd. Skandinavisk mat höjs till skyarna för sin smak och kvalitet.

Det går en våg av skandinaviskt genom köken i världen. På samma sätt som skandinavisk design och musik blivit egna begrepp, så händer samma sak med matlagning. På flera håll i storstadsmetropolerna så är det svensk, dansk eller norsk mat det mest eftertraktade och omtalade.

När Noma 9 januari i år öppnade en pop-up i Tokyo fick de en väntelista på 60 000 personer till de 56 platserna. Newsweeks reporter var en av de lyckliga som fick en plats.

Och vilken matlagningstrend tycker de kräsna kunderna hos Harvey Nichols i London är den som petat undan medelhavsmaten? Läs Food’s you’ll be eating in 2015.

Det är helt enkelt så att skandinavisk matlagning blivit en succé internationellt. När Bocuse d’Or Europé avgjordes i Stockholm förra våren var det Sverige, Danmark och Norge högst på prispallen och när tidningen the Guardian publicerar recept som de här. Så inser man lätt att skandinavisk mat kommit långt ifrån standardköttbullarna.

Eller när The Telegraph tipsar om var man kan köpa knäckebröd, kalles kaviar och hjortronsylt i London: ”Move over burrito, bibimbap and biriani, it’s all about creamed cod roe”.

Tyska Süddeutsche Zeitung vill inte vara sämre och hänger på trenden med en svensk matguide. Komplett med ordlista och restaurangtips.

I ett tidigare inlägg här på bloggen så skrev jag om den matsatsning som Göteborg och Västsverige gjorde i New York i höstas. Fredrik Andersson, kock på Gothia Towers, förklarade populariteten med att skandinavisk mat är bra på att kombinera starka och rena smaker. Därför blir det också en inspirationskälla för kockar från hela västvärlden.

Den trenden tror jag håller i sig under 2015. Vid sidan av skandinaviskt så ligger japanskt och annat asiatiskt högt upp på trendlistan. Att kombinera de två görs just nu av flera populära krogar i Göteborg som Toso, Björk&Bambu, vRÅ och Hoze.

 

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Kommentarer är stängda.