Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

5 heta trender 2015: 4. Listorna som styr reslusten

Är ditt nästa resmål oklart? Då finns det massor av listor med tips på vilka destinationer som är bäst.

Är ditt nästa resmål oklart? Då finns det massor av listor med tips på vilka destinationer som är bäst.

Vilka är de mest intressanta resmålen 2015? Den frågan finns många svar på, men i veckan kom New York Times med listornas lista: 52 places to go in 2015. En oväntad nordisk kandidat tog sig in.

Den som gillar att grotta ner sig i listor över 2015 års hetaste destinationer har haft att göra. Sedan slutet av sommaren har resemagasin, bloggare och tidningar utsett de bästa, äventyrligaste, billigaste, dyraste, snobbigaste, trendigaste och så vidare.

Vi på Göteborg & Co gillar också listor. Speciellt om Göteborg finns med. Därför blev vi mycket glada över Lonely Planets Best Value destinations 2013. LP:s lista som kommer redan i oktober är den mest citerade listan i svensk media. Nyligen hamnade Göteborg också på listan över ”unpredictable and non-cliched places to travel” och även bland världens bästa andrastäder.

Listor är populära. De delas i sociala medier och driver trafik. Därför kommer vi att få se mer och fler framöver. De kommer också att bli längre. New York Times lista innehåller numera 52 destinationer, 21 fler än 2010.

NYT är en av de mest spridda och ansedda listorna. Den utgår från ett amerikanskt perspektiv, men har i år faktiskt en europeisk stad, Milano, som nummer 1. Och bland de 52 så har Färöarna tagit plats 9 som enda nordiska destination. NYT utser den lilla ögruppen till hem för det nyaste nya nordiska köket. Hade jag ingen aning om.

Listor är förstås subjektiva och hur det går till när NYT sammanställer sin svarar redaktören Dan Saltzstein på här.

Som med alla listningar så finns det trender och redaktörerna sneglar ofta på varandra. Några destinationer återkommer på flera listor. Här kommer fem egna favoriter, som inte finns med på så många andra listor:

  1. Galterö huvud – utanför Brännö, en av de vackraste platserna i Sverige. Kan nås med en spårvagnsbiljett.
  2. Kolkata (Calcutta) – en av världens mest omtumlande städer. Omöjligt att förbli oberörd.
  3. Hamburg – hamn- och industristad med mycket charm. Nästan som Göteborg.
  4. Elba – Italiensk ö med storslagen natur och fantastisk mat.
  5. Härryda och Lerum – när isen ligger blank på sjöarna. Tyvärr inte i år ännu.

 

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Kommentarer är stängda.