Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

5 heta trender 2015: 3. Turismen ökar och de stora blir större

"Tourist Stall, Trafalgar Square, London - May 2009" by Diliff

”Tourist Stall, Trafalgar Square, London – May 2009” by Diliff

Göteborg kommer sätta alla tiders turistrekord 2014. Men det är inte bara här. Globalt har resandet överträffat prognoserna, och stora resmål med kända städer lockar allra mest.

Fram till november hade gästnätterna på hotell och vandrarhem i Göteborg ökat med hela 8 procent. Fler än någonsin har besökt staden under året. Stockholm och Malmö har haft en liknande utveckling. Det är del av en global trend. Strax före jul kom siffror från internationella turismorganisationen UNWTO som visar att 1,1 miljarder kommer att resa internationellt i år. Långt över förväntningarna.

Detta trots att det är politiska och ekonomiska problem på flera håll i världen. Vi reser som aldrig förr och vill se och uppleva både nya och gamla saker.

Turistboomen har flera anledningar. Det har blivit enklare och billigare att resa. Många länder och destinationer har sett turism som en framtidsbransch och satsar stort på att utveckla näringen med nya produkter och anläggningar.

Det gäller även Göteborg där vi har fått en rad nya hotell, krogar och attraktioner de senaste två åren. Detta har jag skrivit tidigare om här på bloggen.

Stora turistmetropoler som New York, Paris, London, Singapore fortsätter vara magneter. Men på några håll ställer det till problem och lokalbefolkningen känner sig undanträngda som i Venedig och Barcelona.

Köerna till Louvren, Uffizierna, Sagrada família, St Peterskyrkan eller någon annan av de stora världsattraktionerna lär inte bli kortare nästa år. Städerna i turismens Champions League fortsätter locka besökare från hela världen. Barnfamiljer reser mer till storstäder. Dagens unga föräldrar som själva rest mycket vill uppleva stora städer ihop med sina barn.

Därför är trenden att vi reser allt mer till de turistmål som redan finns på kartan. Direktflyg som konkurrerar om passagerarna till de kända städerna pressar priserna på biljetter, vilket gör att vi reser ännu mer.

Även Göteborg har goda chanser att växa vidare. Med nya Gothia Towers och andra tillskott på hotellmarknaden så finns utrymmet. Och kanske har jag fel i trendspaningen. Det kanske blir andrastäderna som vinner när huvudstäderna blir trängre och dyrare.

Det blir allt vanligare med listor som den här. Där Göteborg har en given plats.

 

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Kommentarer är stängda.