Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

5 heta trender 2015: 2. Hållbarhet – från snack till stor verkstad

Hållbarhet har blivit ett modeord. Det för det goda med sig att det också kommer hända saker.

Hållbarhet har blivit ett modeord. Det för det goda med sig att det också kommer hända saker.

Glöm tiden när höjden av miljötänk var att inte slänga handduken på hotellets badrumsgolv. Nu är hållbarhet del av affärsstrategin, både hos stora och små. Märkningar blir däremot mindre viktigt.

Det har nog aldrig pratats så mycket om hållbarhet som nu. Här är ett axplock av nyheter och inbjudningar som droppade in i mejlboxen under en och samma dag i december:

Om jag hade varit en ännu flitigare prenumerant av nyhetsbrev så hade listan säkert kunnat göras längre. Till detta skulle man kunna lägga inbjudningar till kurser i strategisk hållbarhetskommunikation eller CSR-arbete i praktiken.

Det verkar alltså som att proppen lossnat i den gröna ketchupflaskan. Det spelar ingen roll om man är en liten eller stor spelare; hållbarhetsfrågor kan inte negligeras.

En riktigt stor spelare är Unilever vars högsta chef Paul Polman fick ta emot Göteborgspriset för hållbar utveckling i år. Han har sedan 2009 drivit genom Unilevers Sustainable living plan för hur företaget ska halvera sina miljömässiga fotavtryck till 2020 samtidigt som man ska fortsätta växa och dessutom arbeta med globala hälsofrågor samt arbets- och levnadsvillkor.

Riktigt bra blir det när nya generationens organisationer låter värdegrunder styra hållbarhetsarbetet och gör rätt från början. Exempelvis som Nudie Jeans gör. Musikfestivalen Way out West som gick i bräschen när man blev vegetarisk för några år sedan. Då fick de lokala arrangörerna kritik av det stora moderbolaget. Nu lyfts man fram som föredöme.

Flyget får ofta kritik, men globalt står det bara för två procent av de totala CO2-utsläppen och jobbar hårt med att minska. Landvetter flygplats är en av världens mest klimatsmarta och har en nollvision för 2020. Så gott som alla hotell i Göteborg är miljödiplomerade liksom de flesta evenemang och kongresser.

Så vad händer nästa år? Kommer det lika många nyheter med ordet hållbar i rubriken? Det är inte säkert. Däremot så kommer konsumenter att ställa krav på hur företag och organisationer agerar socialt och etiskt. Floran av märkningar kommer att minska. Den stora utmaningen ligger på global nivå, men de små stegen sker lokalt.

SustainableChristmasChansen är att det om ett år inte kommer pratas så mycket om hållbarhet, men att det görs desto mer. Har jag rätt eller fel?

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Kommentarer är stängda.