Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

400-års jubileet – en folkrörelse mot 2021

Det började med en 400-sidig önskelista från göteborgarna. Nu har den blivit till 20 konkreta förslag som kan bli verklighet när staden fyller 400 år. Om det lyckas kommer Göteborg bli en bättre stad att leva, verka och bo i, men också att besöka.

Det har tagit tre år att gå från idébok med tusentals mer eller mindre fantasifulla förslag till dokumentet ”Utvecklad jubileumsplan 2015 – 2016” som landade på kommunstyrelsens bord i förra veckan.

Här har några av fantasierna utretts och förankrats i verkligheten samt spaltats upp i tre kategorier: Nära Vatten, Bygga Broar, Öppna Rum. Som så ofta är en av vinsterna själva processen. Från att ha engagerat tusentals göteborgare så har ett par hundra personer från förvaltningar, bolag, föreningar, organisationer, akademi och näringsliv utrett, tagit vidare och ibland förkastat idéer.

Utsikt från en linbana. Ett fantasifullt förslag som kan bli en del av kollektivtrafiken

Utsikt från en linbana. Ett fantasifullt förslag som kan bli en del av kollektivtrafiken

Ett av de mer fantasifulla handlade om en linbana över älven. Det blev i Trafikkontorets händer till en utredning om en ny smart kollektivtrafiklösning. Mer effektiv och billigare att bygga än buss och spårvagn.

Bad mitt i stan, stråk längs Stora Hamnkanalen och park i Frihamnen är tre andra exempel på fysiska och bestående förslag som finns med i planen. Alla är uttryck för göteborgarnas önskan att öppna mot vattnet, och kommer också göra stan mer attraktiv för turister.

Kunskap Göteborg är en annan satsning där stora donationsfonder gått med för att stödja forskningsprojekt som är göteborgsbaserade. Det är en utveckling av akademin i staden och en stor satsning kommer att avslöjas inom kort. Eller satsningen på Life Science på Medicinarberget som har 2021 som ett mål.

”Musikens Gothia Cup” heter Side by side och ska redan i år locka 3 000 ungdomar från hela världen till ett musikläger där världens främste dirigent Gustavo Dudamel är en av ledarna tillsammans med Göteborgs Symfoniker.

Det fina med hela jubileumsplanen är att den är seriöst och konsekvent genomförd så här långt. Inget har lämnats åt slumpen och det mesta är genomlyst och utrett. Den som vill fördjupa sig i alla förslagen hittar dem här.

 

 

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Kommentarer är stängda.