Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Medial uppmärksamhet värd miljoner

| Inga kommentarer

Resemagasin, bloggar, musiksajter och matmedia är några av alla dem som publicerade reportage om Göteborg.

Resemagasin, bloggar, musiksajter och matmedia är några av alla dem som publicerade reportage om Göteborg.

Förra året publicerades 1 300 artiklar om Göteborg och Västsverige som resmål i media och bloggar utomlands. Oerhört mycket värt för en destination som vår. Detta är vad som skrevs.

Kultur, mat, naturupplevelser, shopping, attraktioner, musik. Det är några av ämnena när utländsk media berättar om Göteborg och Västsverige som destination. Men det är inget självklart alternativ för utländsk resemedia att skriva just om vår del av världen. Tillsammans med Turistrådet Västsverige bedriver vi ett målmedvetet arbete för att berätta för media att vi finns. Det sker genom pressutskick, inbjudningar, aktiviteter och nyhetstips.

År 2014 resulterade det arbetet i 1 300 publiceringar i elva olika länder. Ofta är det olika typer av resereportage, eller gastronomi. Det kan också vara musik där Way out West är attraktionen som lockar men där man upptäcker annan kultur på vägen. Skärgården och Lisebergs julmarknad är unika tillgångar.

Här är tio av förra årets favoriter bland allt som publicerades:

  1. Mat och musik är en skön kombination. När reportern från Jamie Olivers webb besökte Way out West fick han båda delarna.
  2. Belgiska resebloggen Classeturiste har blivit utsedd till en av världens bästa. De stannade till i Göteborg och Lysekil på en lång bilresa från söder till norr.
  3. Prestigemagasin är en sliten klyscha, men det stämmer för amerikanska Forbes. De blev imponerade av krogarna i stan.
  4. En brittisk musikreporter går underground och hittar mycket som vi inte kände till. Här är några nya och ganska okända artister ur Göteborgs musikliv.
  5. American Express skickar sin insider-reporter till olika platser i världen. Här är klippet som också spreds via modemagasinet Elle.
  6. Norge kommer de flesta utländska besökare från. Norsk press är ofta här och gör fina reseguider som denna från Reiselykke.
  7. Det kinesiska intresset för Göteborg grundlades med ostindiefararen. Fartyget spelar fortfarande en roll när det gäller intresset från media.
  8. Hållbarhet har tyska Die Presse tagit fasta på och gjort en guide till stan utifrån det.
  9. Italienska Rai gjorde detta fantastiska reportage under 2014 när det besökte oss. Men det sändes i TV i början av detta året.
  10. Julstaden är den största succén i turiststaden de senaste åren. Här är det danska Berlingske som var på Liseberg i november och gjorde ett bildreportage.

Värdet av alla 1 300 artiklarna förra året beräknas till 300 miljoner. Som alla säkert förstår skrivs det mycket mer om Göteborg och evenemangen här. Numera delas väldigt mycket i sociala medier och vad det kan vara värt är ytterligare en historia.

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.