Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

30 år av möten med Gothenburg Convention Bureau

| Inga kommentarer

År 1986 började Göteborg på allvar ge sig in i konkurrensen om stora kongresser och möten. Det var ett strategiskt genidrag. Tre decennier senare är det en av de viktigaste, men kanske minst kända, grenarna på stadens besöksnäringsträd.

Det mest berömda mötet under 1986 ägde rum på Island. USA:s president Ronald Reagan träffade sin motpart från Sovjetunionen Michail Gorbatjov i Reykjavik. Samma år fick en grupp långhåriga gossar från Upplands-Väsby en jättehit med låten ”The final countdown”.

Vid Korsvägen hade Svenska Mässan två år tidigare invigt ett nytt hotell som man kallade Gothia Towers. Nu jobbade man hårt på att få byggt en modern kongresshall som skulle komplettera hotellet.

Fram till dess hade kongressbyrån i princip varit en bokningscentral dit man kunde ringa och boka lokal. Det dög inte. För att på allvar kunna konkurrera i den växande och lönsamma mötesbranschen behövde man vara proaktiv och professionell.

Gothenburg Convention Bureau bildades och började arbeta aktivt. Den nya kongresshallen skulle bli flaggskeppet i mötesstaden. Så blev det. Så är det fortfarande, men nu är den kompletterad med ytterligare två hotelltorn och flera mötesanläggningar på andra håll i staden.

Förra året var ett märkesår. Convention Bureau värvade 64 större kongresser till Göteborg. Många av dem medicinska med underliga kortnamn som ingen normal människa begriper. Förra årets succé kan komma att överträffas i år. Hittills har värvningsarbetet resulterat i beslut om 47 framtida kongresser.

Förutom att kongresser bidrar stort till turismomsättningen så betyder de mycket för forskningen i Göteborg. Det höjer kompetens och kunskap hos forskarna på Sahlgrenska, Chalmers, Göteborgs Universitet eller vilket sammanhang det nu är.

Jag har grävt lite i arkivet och hittat några milstolpar från de gångna 30 åren.

Ny kongresshall1991Kongresshallen byggs

Detta var inte bara i slutet av de stora axelvaddarnas epok. Det var framför allt när Göteborg blev en mötesstad att räkna med. En stor internationell tandläkarkongress 1993 hade vunnits några år tidigare och kongresshallen stod klar året innan.

Läkarstämman flyttar utanför huvudstaden

En stor fjäder i hatten var när Läkaresällskapets Riksstämma 1998 arrangerades utanför Stockholm för första gången sedan 1943. Svenska Mässans dåvarande VD Lennart Mankert sågs hälsa

Lennart Mankert, dåvarande VD för Svenska Mässan, hälsar välkommen till Läkarstämman 1998

Lennart Mankert, dåvarande VD för Svenska Mässan, hälsar välkommen till Läkarstämman 1998

välkommen utklädd till informatör.

Blair, Schröder och Mitterand fick drottning Silvia till bordet på Börsen i Göteborg 2001.

Blair, Schröder och Chirac fick drottning Silvia till bordet på Börsen i Göteborg 2001.

 

EU:s toppmöte 2001

Göteborg fick stå värd för det viktigaste mötet när Sverige för första gången var ordförandeland i EU. Tyvärr bleknar de positiva sidorna av mötet i minnen av stenkastning och våldsamheter. Men för mötesstaden blev det en referenspunkt i många år efteråt.

Bush Råda säteri kökspersonal

För första gången besökte en amerikansk sittande president Sverige 2001. Här på Råda Säteri.

Första besöket av en amerikansk president

Vart skulle den amerikanske presidenten åka på det allra första Sverigebesöket någonsin? Jo, till Göteborg så klart. Här är en bild när Georg W Bush smitit ut i köket på Råda Säteri för att hälsa på personalen i samband med middagen.

Lindholmen Science Park

Från ett öde varvsområde i början av 90-talet till en sjudande kunskapskittel. Om några år ska 30 000 personer jobba eller studera här. Flera hundra företag i olika storlekar. Det genererar en hel del stora och små möten.

Lindholmen Science Park med flera hundra företag och tusentals studenter är ett viktigt tillskott till mötesstaden. Foto: Bengt Kjellin

Lindholmen Science Park med flera hundra företag och tusentals studenter är ett viktigt tillskott till mötesstaden.
Foto: Bengt Kjellin

Posthotellet och området kring centralen

När Clarion Hotel Post öppnades efter en lång ombyggnadsperiod blev det ett lyft för hela området. Hotelltätt var det redan. Sheraton (senare Radisson) fanns här redan 1984 och Eggers har funnit längst av alla. Men gamla posthuset fick ett symbolvärde för platsen som ingen kunde missa.

PosthotelletTredje hotelltornet

När Gothia Towers öppnade det tredje tornet blev Göteborg en mötesstad som kunde ta emot större sällskap än tidigare. Att allt finns under samma tak vid Korsvägen är ett mycket starkt argument och intresset ökade från stora arrangörer.

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.